Motivasyon
Ceyda Terlemez
Motivasyon, bireyi istenilen herhangi bir konuda harekete geçirici bir güç olarak tanımlanabilir. Ayrıca isteklendirme ya da güdüleme olarak da söylenebilir. İnsanları hem ortak olarak hem de bireysel olarak, yer ve zaman değişerekten motivasyon kaynakları da değişebilir.
Motivasyon genelde iki temel gruba ayrılır. Bunlar; dışsal ve içsel motivasyon kaynaklarıdır. Bireyin kendi dışından birinden, kurumdan ya da başka etmenler dışsal motivasyon olarak adlandırılır. İçsel motivasyon, bireyin kendi isteğiyle, kendi iç dünyasından gelenlerdir ve kişilik özellikleriyle ilişkilidir. İçsel motivasyon, bireyin ilk defa bir işi deneyimlemesi ve bundan zevk alması onun kişilik özellikleriyle ilişkilidir ve özneldir. Bir başkası aynı işi ilk defa deneyimlediğinde aynı zevki almayabilir. Motivasyonunu kalıcılık ve süreklilik göstermesi içsel kaynakların pekiştirilmesiyle alakalıdır.
Motivasyon kaynağı; istekler, dürtüler, gereksinimler olarak baz alınabilir. Bunlar iç dünyayla alakalı görülebilir ancak bakıldığında dış dünya ile de yakından alakalıdır. Motivasyonla ilgili en büyük yanlışlardan biri de motivasyonun sadece dış kaynaklardan etkilenildiğini düşünmektir. Örneğin çalıştığınız yerde çalışma arkadaşlarınızın motivasyonunuzun arttırması beklemek yanlıştır. Birey kendi kendine de motivasyonunu arttırması mümkündür.
Bireyin kendi hayatında başarılı ve mutlu bir hayat sürdürmesi motive olma gücü ile ilişkilidir. Bunun olması ise bireyin kendini çok iyi tanıması ve olanaklarını doğru tanımlayarak süreklilik ve sabır ile sürdürülen motivasyon kaynağının bulunmasıdır.