Mutlu çocuk yetiştirmek için
Ceyda Terlemez
-Çocuğunuza kararlı şekilde davranmalısınız.
Çocuğunuz bir şey istediği vakit anne ve babanın aynı kararda olması çok önemlidir. Bunun yanında bir de ilk başta 'hayır' dediğiniz bir duruma çocuğunuzun ısrarları veya ağlamaları sonucunda 'evet' dememelisiniz. Çocuğunuzun rol modelleri sizler olacaksınız. Sizin çocuğunuza söylediğiniz şeylerle, davranış biçiminizin tutarlı olması gerekmektedir. Örneğin; paylaşımcı olmasını söylediğiniz halde sizin herhangi bir eşyanızı paylaşmamanız çocuğunuzun bu konuyla ilgili çelişmesine neden olacaktır.
-Çocuğunuza sevginizi doğru şekilde göstermelisiniz.
Her anne – baba çocuklarını çok sever. Ancak sevginizi doğru şekilde göstermeniz çok önemlidir. Çocuğunuza sevginizi koşulsuz olduğunu öğretmelisiniz. Sizin istediğiniz davranışı sergilediğinde çocuğunuzu daha çok sevdiğinizi söylememelisiniz. Her çocuk koşulsuz sevildiği zaman daha mutlu ve huzurlu olacaktır.
-Çocuğunuza sorumluluklar vermelisiniz.
Çocuklar kaç yaşında olursa olsun anne babanın gözüne girmek ister. İşe yaradığını hissetmek onların kendilerinin yeterli hissetmelerini sağlar ve bu duyguyu pekiştirir. Onlara küçükte olsa sorumluluklar vermelisiniz. Yapabildiğini gördükçe başarma duygusunu tatmış olacak ve özgüveni pekişecektir.
-Çocuğunuza iş birliğini öğretmelisiniz.
Çocuğunuzun takım sporlarında, grup faaliyetlerinde birden fazla çocuğun bulunduğu aktivitelerde çocuğunuzun bulunmasını sağlamalısınız. Bu tür aktiviteler sayesinde çocuğun hem paylaşma hem de böylelikle saygı çerçevesinde çalışmayı öğrenecektir.
-Çocuğunuza saygı göstermesini öğretmelisiniz.
Herkes hem kendine hem de karşı tarafa saygı duymalıdır. Çocuklara saygı duymasını öğretmemiz için bizimde aynı tutum içinde olmamız gerekmektedir. Çocuklar ebeveynlerin aynasıdır. Bu yüzden çocuklara rol model olurken kendinize de dikkat etmelisiniz.
-Çocuğunuzun mükemmel olmasını beklemeyin.
Kimsenin mükemmel olmadığı zamanda çocuğunuzun da mükemmel olmasını beklemek çocuğunuza zarar verir. Çocuğunuzun sizin eksiklerinizi tamamlamasını istemek ve bunun için zorlayıcı davranışlar sergilemek sonucunda mutsuz bir çocuk yetişmek için bilinçsiz yapılan davranışlardır.
-Çocuğunuzun yaptığı hataları sürekli hatırlatmayın.
Çocuğun yaptığı hataları affetmenize rağmen sürekli olarak onun yüzüne vurmak, hatırlatmak çocuğunuzun sizden uzaklaşmasına sebep olacaktır. Çocuğunuzu gerçekten affedin, yaptığı hataları sürekli olarak hatırlatmayın.
-Çocuğunuzu başka bir çocuk ile kıyaslamayın.
Yetişkinlerinde kıyaslanmaktan hoşlanmıyorken çocuklarında bu durumdan rahatsız olabileceğini bilmeliyiz. Herkesin birbirinden farklı olduğunu bilmeliyiz. Çocuk,yetişkin farketmeksizin herkes özeldir. Herkesin becerileri farklıdır. Bu yüzden çocuklarınızı etrafındaki çocuklarla kıyaslamayı bırakmalısınız. Kendi çocuğunuzun becerileriyle yapabildikleriyle övünmelisiniz.
-Çocuklarınıza sorgulamayı öğretmelisiniz.
Çocuklarınıza istediklerini, davranışlarını sorgulamayı öğretin. Sorular sorun verdiği cevaplarla onları asla yargılamayın. Kendi düşüncelerini söylemesine fırsat vermelisiniz. Siz de çocuklarınıza bir duruma evet ya da hayır derken neden bu cevabı verdiğinizi açıklamalısınız. Böylelikle çocuğunuz her söylenen şeyi doğru olarak kabul etmeyecektir.