Panik atak
Ceyda Terlemez
Panik bozukluk ya da panik atak kişinin bir anda sıkıntısı yok iken oluşan problemler ile baş gösterebilir. Mesela baş dönmesi, nefes darlığı ya da göğüs ağrısı ile belirti gösterebilir. Bunların yanında titreme, mide bulantısı, terleme gibi şikayetler de meydana gelmektedir. Birey bu atakların ne zaman geleceğini bilemediğinden dolayı sosyal hayatına da devam edememektedir ve böylelikle yaşam kalitesi düşmektedir.
Birey, günlük yaşamında herhangi bir olay yok iken bir anda nefes alamama, terleme, kalp çarpıntısı, kontrol kaybı gibi hisleri yaşayabilir. Bu durumu yaşayan birey her an ölecekmiş hissine kapılıp bu durumun ölümün habercisi olarak algılamaktadır. Çok yoğun olarak korku ve kaygı yaşamaktadır. Panik bozukluk bilinçli olarak ya da bilinçdışı olarak herhangi bir tetikleyici ile aktif hale gelmektedir.
Panik atak illa ki olumsuz yaşanan bir olay sonucunda oluşmamaktadır. Olumlu olaylar sonrasında da yaşanmaktadır. Örnek verecek olursak eğer; terfi alma, doğum veya evlenme gibi mutluluk verici olaylar da sebep olmaktadır. Ancak bunun yanında ölüm, stres, boşanma gibi olumsuz olaylar sonucunda da meydana gelmektedir. Birey tekrarlayıcı şekilde panik atak yaşıyorsa ve bunun sonucunda yaşam kalitesi düşüyor ise bununla birlikte bedensel farklılıklar ile açıklayamıyor ise bir uzmandan destek alması gerekmektedir.
Peki Panik Atak İle Nasıl Baş Edebilirim?
• Panik bozukluğun zihninizin yarattığı durum olduğunu anlamaya çalışmalısınız.
• Bu durumu yaşayanın sadece sizin olmadığınızı unutmamalısınız.
• Panik atak geçirdiğiniz yerlerden kaçmamalısınız.
• Nefesini kontrol etmeye çalışmalısınız.
• Düzenli olarak beslenmeli ve spor yapmalısınız.
• Uyku düzeninizi oluşturmalısınız.
• An' da kalarak yaşamalı ve yarını düşünmemelisiniz.