Haberler

Tükenmişlik sendromu

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog
03.06.2022 01:05

Her bireyin farklı şekillerde stres kaynakları mevcuttur. Yaşadıkları stres düzeyinde hiçbir şekilde azalma olmadığı noktada ve aynı duruma sürekli olarak maruz kalmak hem psikolojik hemde fiziksel olarak yorgunluğa sebep olmaktadır. Bu stres kaynağının esas temeli iş kaynaklıdır. Tükenmişlik sendromu yaşayan bireylerde fiziksel belirtilerin yanı sıra psikolojik belirtiler de mevcuttur.

Fiziksel belirti olarak; halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, uyku problemi, mide problemi ve konsantrasyon bozukluğu görülmektedir. Psikolojik belirtiler ise; duyarsızlaşma, sinirlilik, sorumluluklardan kaçma veya erteleme, iş performansında düşüş, umutsuzluk, kendisine saygı ve yeterlilikte azalma olarak ortaya çıkmaktadır. Tükenmişlik sendromunun üç evresi bulunmaktadır. Bunları; duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve bireysel başarıda azalma olarak sıralayabiliriz.

Tükenmişlik sendromu kimlerde görülür

Yoğun bir iş temposu olan, çalışma saatleri yoğun olan, beraber çalıştığı arkadaşları ile ve iş vereni ile çatışma yaşayan, motivasyon yetersizliği hisseden ve mükemmelliyetçi olan bireylerde gözlemlenmektedir.

Tükenmişlik sendromunun şiddet düzeyine göre tedavi biçimi şekillenmektedir. Tedavi edilebilir bir sendrom şeklidir ancak bu durumu yaşadığınızı düşünüyorsanız en yakın zamanda bir uzmandan destek almalısınız.

title