Haberler

Rızanın kurbanı çocuklar

Çiğdem Sidar Ceylan

Çiğdem Sidar Ceylan

05.12.2024 11:53

Aile rıza gösteriyorsa, çocuk dilediği mecrada dilediği gibi bulunabilir mi? O zaman çocuklara ilişkin her sınırlama ve yasağın başına "aile rıza gösteriyorsa" ibaresi koysak ne olur sonuçlarını düşünebiliyor musunuz?

Henüz tam netleşmiş değil ama 16 ya da 13 yaşın altındakilerce, facebook kullanımına yasaklama getirilmesi epeydir konuşuluyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bugün konuk olduğu bir televizyon kanalında; belirli bir yaşın altındaki çocuklara, sosyal medyanın yasaklanması ya da kısıtlamasıyla ilgili yaptıkları çalışmanın henüz olgunlaşmamış detaylarını anlattı.

Uraloğlu, yaptıkları çalışmanın yasak ya da sansür olarak yorumlanamayacağını söylese de 13 yaş ve küçüklerinin sosyal medya kullanımının kısıtlanabileceğini söyledi ve "aile rızası" kelimeleriyle de açık bir kapı bıraktı.

Gerek uzmanlar, gerekse de her anne ve babanın, doğrudan olumsuz sonuçlarına tanık olduğu ve önüne geçmek için çocuklara güç getiremediği sosyal medya platformları, daha radikal önlemler ve denetimlerle sınırlandırılması gerek diye düşünüyorum.

Ve anlamakta güçlük çektiğim, çocukları sosyal medya kullanımı ve zararlarından korumak için anne babanın rızasını belirleyici olarak düşünmesi.

Farklı bilgi ve bilinç düzeyinde anne babaların, rızası belirleyici olacaksa eğer, belli bir yaş altındaki çocuklara uygulanan her yasağı anne babanın rızasına bağlayalım o zaman.

Mesela ailesi rıza gösteriyorsa sigara da kullanabilir mi, aynı şekilde çocuk yaşta da evlenebilir mi diyeceğiz. Hatta biliyorsunuzdur evlilik konusunda da ebeveyn rızasıyla, 18 olan evlenme yaşı 17'ye çekilebiliyor ve hatta hayati bir gerekçeyle istisnai durumlarda mahkeme kararıyla bu yaş 16'ya da indirilebiliyor.

Peki, o zaman hadi şunu da sorgulayalım; devlet bir çocuğu korumak için anne ve babasından neden alıp da devlet yurtlarına yerleştirir?

Ailenin çocuğu ihmal ve istismarı gibi çeşitli nedenlerle elbette. O zaman, çocukları korumaya dönük uygulanacak bir yasak ya da kısıtlamayı aşabilmek adına neden "aile rızası" diye bir kapı açmaya çalışırız?

Bu minvalde yapılacak bir düzenleme, çocuğu korumaya dönük bir tavır geliştiren anne ve babayı, çocukla karşı karşıya getirmesi kaçınılmaz görünüyor.

Haliyle, yasağı devlet koymuş görünse de gerçek anlamda yasakçı olan anne ve baba olacaktır. Çocuk bunu anlayıp anne ve babasına isyan edecektir. Anne ve baba gerici, cahil ve yasakçı olarak çocuğunun nazarında lekelenecektir.

"Aile rızası" onları korumaya dönük yasağı delmek için, çocukların, anne babayı tehditlerine konu olacaktır. Yasağı anne babanın insiyatifine bırakmak yanlış ve uygulamayı zayıflatacak önemli bir detaydır ve bu bir daha düşünülmelidir.

title