Haberler

Karbon emisyonu ekonomik sorunlar yaratır

Prof. Dr. Serhat Yüksel

Prof. Dr. Serhat Yüksel

İstanbul Medipol Üniversitesi
09.03.2021 10:30

Karbon emisyonu, karbon gazının atmosfere salınmasını ifade etmektedir. Tanımdan anlaşılabileceği üzere, karbon emisyonu temel olarak hava kirliliğine sebebiyet vermektedir. Kirli olan hava da canlıların sağlığını tehdit etmektedir. Görüleceği üzere, karbon emisyonu acilen çözülmesi gereken bir problemdir. Bu bağlamda, birçok ülke karbon emisyonunun azaltılabilmesi amacıyla tedbirler almaya çalışmaktadır.

Buna karşın, karbon emisyonunun sadece hava kirliliğine sebep vereceğini düşünüyorsanız, çok ciddi bir şekilde yanıldığınızı söylemek isterim. Örnek olarak, karbon emisyonu ülke ekonomisinde önemli problemlere yol açmaktadır. Gelelim şimdi karbon emisyonunun bir ülkede yol açacağı bu sorunlara.

Öncelikli olarak, hava kirliliği nedeniyle hastalanan insanların artması sonucunda ülkede ciddi ölçüde iş kaybı meydana gelmektedir. Bu durum ülkenin üretim hacminin azalmasına yol açmaktadır. Ayrıca, işgücü azalan firmaların karlılıklarının da azalması muhtemeldir. Bunun sonucunda da ülkenin ekonomik büyüme rakamı olumsuz yönde etkilenecektir.

Buna ek olarak, karbon emisyonu sonucunda ülkedeki hasta sayılarının artması ülkenin sağlık harcamalarını arttıracaktır. Belirtilen bu husus ülkenin bütçe dengesini olumsuz yönde etkileyecektir. Sağlık harcamalarında tahmin edilen miktardan daha fazla pay ayıran ülkenin bütçe açığı problemi ile karşılaşma riski bulunmaktadır. Bütçe açığı ise ülke ekonomisini çok daha kırılgan bir hale getirmektedir.

Son olarak, karbon emisyonu ülkedeki yabancı yatırımların da azalmasına sebebiyet vermektedir. Karbon emisyonunun yol açtığı hava kirliliğinin ülkedeki hayat kalitesini azalttığı ortadadır. Bu bağlamda, özellikle son yıllarda, dünya genelinde çevresel faktörlere olan duyarlılıkta artış meydana gelmektedir. Bu durum da karbon emisyonu problemini daha önemli hale getirmektedir. Karbon emisyon miktarı ülkelerin imajına etki eder hale gelmiştir. Bu çerçevede, yabancı yatırımcılar, yatırımcı yapacakları ülkeyi tercih ederken çevre kirliliği hususlarına da dikkat etmeye başlamışlardır. Buradan anlaşılabileceği üzere, karbon emisyonu problemine yönelik tedbir almayan ülkelerin yakın gelecekte yabancı yatırımlarında azalma yaşayacakları ortadadır.

Bu yazıda, karbon emisyonu probleminin tahmin edilenden bile çok daha büyük bir problem olduğunu anlatmaya çalıştım. Umut ederim ki bu probleme yönelik tüm ülkeler tarafından çok sert tedbirler alınır ve dünya daha çok daha huzurlu bir hale gelir.

title