Haberler

Mucizevi enerji kaynağı: Hidrojen

Prof. Dr. Serhat Yüksel

Prof. Dr. Serhat Yüksel

İstanbul Medipol Üniversitesi
26.01.2021 09:35

Bu yazımızda geleceğin yakıtı olarak görülen hidrojenin detaylarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle, hidrojen ile ilgili bazı genel bilgiler verelim. Hidrojen, su ve jeneratör anlamlarına gelen "hidro'' ve "genes'' kelimelerinden oluşan Yunanca bir sözcüktür. Hidrojen, renksiz ve kokusuzdur. Öte yandan, evrenin en kolay bulunan elementidir. Ayrıca, bir proton ve elektrondan meydana gelen basit bir yapısı vardır. Bunların yanı sıra, havadan 14 kat daha hafif olan hidrojen tamamen zehirsiz bir gazdır.

Gelelim hidrojenden elektrik enerjisinin nasıl elde edildiğine…

1) Doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtların gazlaştırılması sonucunda hidrojen ve karbonmonoksit gazı açığa çıkmaktadır. Maliyetinin düşük olması bu yöntemin en önemli avantajlarındandır. Buna karşın, bu süreçte oluşan karbonmonoksit gazı hava kirliliğine yol açmaktadır.

2) Yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak da hidrojen enerjisi elde edebilmek mümkündür. Bu bağlamda, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik suyun elektrolizinde kullanılmaktadır. Başka bir ifadeyle, bu süreçte su, hidrojen ve oksijen atomlarına ayrılmaktadır. Anlaşılabileceği üzere, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak hidrojen elde ederken, atmosfere karbon gazı salınmamaktadır.

3) Hidrojen sülfüre gazına elektroliz uygulanması sonucu hidrojen ve sülfür ayrıştırılabilmektedir.

Peki hidrojeni neden elde edelim? Hidrojenin diğer enerji türlerine kıyasla birçok avantajının olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Öncelikle, hidrojenden elde edilen enerji petrol ve doğalgazdan çok daha zengindir. Öte yandan, hidrojenin yanması sonucunda atmosfere karbon gazı salınmamaktadır. Bu süreçte sadece su meydana gelmektedir. Başka bir ifadeyle, hidrojen son derece çevre dostu bir enerji türüdür. Hidrojenin en önemli avantajlarından biri de güvenli olmasıdır. Bunun en temel nedeni de hidrojen çok hafif bir gazdır. Dolayısıyla, en ufak bir kaçak olması durumunda, hafif olduğundan dolayı havaya yükselmektedir. Bu sayede, herhangi bir kaçak anında da patlamaya yol açmayacaktır.

Buna karşın, hidrojenin bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Hidrojenin yakıt olarak kullanılmasındaki en önemli sorun depolama maliyetidir. Bu süreçteki başka bir problem de hidrojenin saf haliyle bulunmamasıdır. Bir bileşik içerisinde bulunan hidrojenin bu bileşikten ayrılması gerekmektedir. Bu durum da ek maliyet meydana getirmektedir.

Verimli, çevre dostu ve güvenli olması gibi birçok önemli avantajlarından dolayı, hidrojenin gelecekte çok daha aktif kullanılacağı öngörülmektedir. Birçok ülke hidrojen enerjisi kullanımına yönelik önemli adımlar atmıştır. Bu süreçte, gün geçtikçe önem kazanan hidrojen enerjisine yönelik teknolojik yatırımların arttırılması hayati önem arz etmektedir. Bu amaca ulaşabilmek için, hidrojenin elde edilmesi, depolanması ve taşınmasına yönelik araştırma ve geliştirme yatırımlarına öncelik verilmelidir. Bu sayede, hidrojen enerjisini daha düşük maliyetle elde edebilmek ve kullanabilmek mümkün olabilecektir. Bu durum da ülkeleri enerji politikalarında bir adım öteye taşıyacaktır.

title