Haberler

Rüzgar enerjisi yatırımının riskleri nelerdir?

Prof. Dr. Serhat Yüksel

Prof. Dr. Serhat Yüksel

İstanbul Medipol Üniversitesi
16.02.2021 01:15

Rüzgar enerjisi, yenilenebilir enerji alternatiflerinden biridir. Bu süreçte, rüzgardaki kinetik enerji önce mekanik enerjiye dönüşmektedir. Daha basit ifade etmeye çalışalım. Esen rüzgar, rüzgar türbinindeki panelleri döndürür ve böylece hareket enerjisi elde edilmektedir. Bu hareket enerjisi de elektrik elde edilmesinde kullanılmaktadır.

Rüzgar enerjisinin birçok avantajından söz edebilmek mümkündür. Öncelikle, elektrik elde etme sürecinde, karbon emisyonu meydana gelmemektedir. Buradan anlaşılabileceği üzere, rüzgar enerjisinin çevreye olan zararı oldukça azdır. Ayrıca, rüzgar enerjisi sayesinde, ülkeler kendi enerjilerini üretebilmektedir. Bu durumda da ülkelerin enerji konusunda yurt dışına olan bağımlılığı azalacaktır.

Belirtilen bilgiler dikkate alındığında, rüzgar enerjisi yatırımlarının arttırılması gerektiği anlaşılmaktadır. Bu sayede, hem çevre dostu enerji üretebilmek mümkün olacak hem de ihtiyaç duyulan enerji için çok fazla ithalat yapmak zorunda kalınmayacaktır. Buna karşın, rüzgar enerjisi yatırımlarında da birtakım riskler bulunmaktadır. Bu yatırımların etkin bir şekilde yönetilebilmesi için bu risklerin doğru bir şekilde analiz edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Bu yazımızın temel amacı rüzgar enerjisi yatırımları için önem arz eden riskler ele alınarak yatırımcılara yol gösterilmesidir. Bu risk türleri aşağıda maddeler halinde açıklanacaktır.

1- Döviz kurundaki değişiklikler rüzgar enerjisi yatırımcıları için ciddi risk teşkil etmektedir. Her ne kadar rüzgar enerjisi yerli enerji olsa da bu türbinlerdeki bazı maddelerin yurt dışından ithal edilmesi gerekebilmektedir. Bu bağlamda, döviz kurunun artması, ithal edilen bu ürünleri daha pahalı hale getirmektedir. Dolayısıyla, yatırımcıların bu hususu dikkate almaları oldukça önemlidir.

2- Rüzgar enerjisi yatırımı yapılacak ülkedeki enflasyon oranı da bu yatırım kararı için oldukça önemlidir. Yüksek enflasyon belirsizliği arttırdığı için yatırımcıların ülke seçiminde bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir.

3- Ülkedeki elektrik enerjisine olan talep de bu süreçte analiz edilmelidir. Üretilecek olan enerjiye ülkede yeterli talep olmayacaksa, yatırımların karlılığı olumsuz yönde etkilenecektir.

4- Rüzgar enerjisi yatırımlarının başlangıç maliyeti çok yüksektir. Bu durum da projeler için önemli bir risk olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla, yatırımcıların nakit akışlarını etkin bir şekilde analiz etmeleri hayati önem arz etmektedir.

5- Yatırım yapılacak ülkede politik istikrarın olması da çok önemlidir. Politik ve sosyal problemlerin yaşandığı bir ülkeye rüzgar türbinleri gibi büyük yatırımların yapılması çok doğru olmayacaktır.

6- Son olarak, rüzgar türbinlerin kurulacağı arazinin seçimi de oldukça önemlidir. Bu çerçevede, seçilecek alanın rüzgarın yönüne göre belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, bu arazinin fay hattından uzak olması da doğal afet riskinin yönetilebilmesine katkı sağlayacaktır.

Bu yazımızda, rüzgar enerjisi yatırımlarındaki risk faktörleri belirtilmiştir. Bu sayede, yatırımcılara yol gösterilmesi amaçlanmıştır. Dileğimiz odur ki gerekli tedbirler alınarak risklerin minimize edilmesi ve rüzgar enerjisi yatırımlarının arttırılmasıdır. Bu sayede, çevre dostu enerji üretebilmek çok daha kolay olabilecektir.

title