Haberler

Sağ beyin, sol beyin (2)

Dr. Mehmet Yavuz

Dr. Mehmet Yavuz

Nöroloji Uzmanı
16.02.2021 05:33

Sol beyin benmerkezli, sağ beyin ise "biz" odaklıdır

Sol beyin kendisini mutlu edecek şeyleri önemser, kendisi önceliklidir, bencildir. Sağ beyin ise tekil düşünmez. Tüm toplumu ele alır. Sol beyin kendini kurtarmaya çalışırken, sağ beyin dünyayı kurtarmaya çalışır. Ünlü doktrin ve ideoloji sahipleri bu nedenle sağ beyinlidir.

Sol beyin mantıksal, sağ beyin duygusaldır

Sol beyin, yeni fikirlere açık değildir fakat objektiftir. Her zaman mantığını, duygularının önünde tutar,oysa sağ beyin farklılıklara gebedir ve subjektiftir. Deneme yanılmayla karar verir. Sol beyin anlamaya çalışırken, sağ beyin hissetmek için uğraşır. Sol beyin karşılaştığı olaylarda çıkarı doğrultusunda tepkiler verirken, sağ beyin empatik bir bakışla yaklaşır. Sağ beyni baskın çalışan kişiler iradelerine duygularını katarlar. Müziğe karşı yeteneklidirler. Sanata ve sanatsal becerilere yatkındırlar. Koku ve tat duyuları gelişmiştir. Bir insanla iş yaparken ya da onun hakkında karar verirken kâr-zarar analizi yapmaktan çok, onu sevip sevmediklerini ölçü alırlar. İnsanları analiz ederken "O beni çok sever" ya da "Ben onu çok severim" diyerek referanslarının duygu odaklı olduğunu belli ederler.

Sol beyin eril, sağ dişildir

Sol beyin tekil ve erildir. Yani erkeksi özellikleri baskındır. Sağ beyin ise çoğulcudur ve dişil özellikleri vardır. Yani kendini hemen olaya kaptırır. Sağ beyni baskın çalışan kimse, birisi ağladığı zaman onunla beraber ağlar. Kendisinden çok başkalarını mutlu etmeye uğraşır. Sağ beynin, sezgileri ve içgüdüleri kuvvetlidir. Sol beyin ilişkilerde soğuk, keskin, köşeli, mesafeli ve sert iken, sağ beyin sıcak, özverili, hoşgörülü ve mütevazıdır. Sol beyin sayı ve rakamlarla ilgilenirken sağ beynin ilgi alanı daha çok görsel konulardan ve zevklerden oluşur. Sağ beyinde estetik kaygılar ön plandadır.

Sağ beyin niyete sol beyin sürece bakar

Sol beyinde niyet önemli değildir. Sürece ve sonuca bakar. Kısa vadeli düşünür, hareket ve güç ister. Sağ beyin ise niyete göre hareket eder. Uzun vadeli düşünür ve kalbiyle hareket eder. Sol beyin hayal kurmaz ama sağ beyin hayalcidir, sezgilere değer verir. Beyin görüntüleme çalışmalarında sol beynin görsel unsurlara hızlı tepki verdiği ortaya çıkmıştır. Oysa sağ beyin duygusal sayılabilecek uyarılara daha çabuk cevap vermektedir. Sağ beyin rastgele işler. Geçmişten ve gelecekten noktalar işaretler. İnsanlığın ortak aklı ile haberleşir, frekansları, titreşimleri algılar ve yorumlar.Sağ beyin yaşadıklarını, hislerini duyumsamak konusunda uzmandır. Ancak bunları ifade etmek, sıralamak konusunda becerikli değildir.

Sağ beyin bütünle, sol beyin ise detayla uğraşır

Beynin sol tarafı genelde bilgileri doğrusal bir yapı içinde, parçadan bütüne giderek işleme koyar. Parçaları alır, sıraya koyar ve mantığa uygun olarak düzenler ve sonra bir sonuca varır. Buna karşılık sağ beyin bütünden parçaya doğru ilerler yani bütünseldir. Detaylardan önce bütün resmi görür. Sağ beyin üretkendir. Seslere, renklere, hayal gücüne, sezgilere ve soyut algılamalara daha yatkın çalışır. Bilgiyi şekil ve hayal gücüyle işler. Sol beyin ise analitik yaklaşır, detaylara çok yoğunlaştığı için geniş açıdan bakamayabilir ve bazen geneli kaçırır. Beynin sol tarafı olayları gerçek hali ile olduğu gibi ele alır. Bu grupta bir kişi yeni bir ortama girdiği zaman kolaylıkla uyum sağlayabilir. Fakat sağ beynini kullanan birisi için durum farklıdır. Onlar içinde bulundukları ortamı değiştirmeye çalışırlar. Kurallara önem vermezler. Sol beyin kuralları bilmek ve ona göre davranmak ister. Eğer kural yok ise muhtemelen kendileri kural koyup uygulamaya başlarlar. Sol beyin zekâ yeteneği ile kendini diğer insanlarla kıyaslayarak anlar, sağ beyin ise farklılıklara yoğunlaşmayıp bütüne odaklanır ve kendini bütünün içinde tanımlamaya çalışır.

Sağ beyin yazmaya, sol beyin konuşmaya önem verir

Sağ beyinde düşünce muhtevası, artistik ve estetiktir. Sol beyin ise mantıklı, sistematik ve analitik düşünmeye, sayılara, tasnif ve sınıflandırmaya, ölçme ve değerlendirmeye, eleştirmeye daha yatkındır. Sol beyinden hatip, sağ beyinden kâtip çıkar. Sol beyinli olanlar düşüncelerini mükemmel dile getirirler, yazıya dökmede becerikli olamazlar. Sağ beyni baskın kişiler ise düşüncelerini iyi ifade edemezler ama çok iyi yazabilirler. Ancak iyi bir gramer algısı için de sol beyine ihtiyaç vardır. Sol beyin gramer bilgisinde etkili olurken, yazının anlamı için de sağ beyin gereklidir. Her şeye rağmen iyi bir yazar olabilmek için sağ beyin özellikleri, etkin ve gelişmiş olmalıdır.

Beyninin sol tarafını kullanan kişiler kendilerini kelimeler ile ifade etmekte pek zorlanmazlar. Önemli ikna kabiliyetleri vardır. Buna karşılık beyninin sağ tarafını kullanan kişiler ne demek istediklerini çok iyi bilmelerine rağmen doğru kelimeleri bulmakta zorlanırlar. Buna en güzel örnek birisinin yol tarifi vermesini dinlemektir. Sol beynini kullanan birisi muhtemelen "Buradan itibaren üç bina sonra sağa dönün, Levent Caddesi'ne döneceksiniz.600 metre gittikten sonra Altzeren Sokağı'na doğru sağa dönün…" şeklinde sayısal bir tarif verecektir. Buna karşılık beyninin sağ tarafını kullanan bir kişi "Oradaki evden (evi göstererek) sağa dön (sağı göstererek). Sonra mavi boyalı binayı geç ve ikinci ışıklara varana kadar git. Işıklara gelince TSYD binasının yanından sağa dön…" şeklinde görsel bir tarif verecektir.

title