Habercilikte Dijital Medyanın Rolü
Ekim Karaca
Tarih boyunca insanlar, dünyada neler olup bittiğine dair merak içinde olmuştur. Bu merak duygusunu gidermek için çeşitli kitle iletişim araçları icat edilmiştir. Dünyanın herhangi bir yerindeki olay kitle iletişim araçları sayesinde öğrenilse de zamanla televizyonda yayınlanan akşam haberleri veya radyoda sunulan haberler zamanla insanlara yetersiz gelmeye başlamıştır. Gelişen teknolojiyle birlikte geleneksel medya eskisi gibi insanların haber ihtiyaçlarını karşılayamıyordu. Bu noktada ortaya dijital medya kavramı öne çıktı.
Dijital medya ile kullanıcılara birçok kaynaktan en kısa sürede bilgiye ulaşma imkanı sağlanmıştır. Kitle iletişim araçlarında vatandaşlar sadece alıcı konumundayken dijital medyada hem alıcı hem verici konumundadır. Dijital medya kullanıcıları tarafından her gün sayısız haber paylaşımı yapılmaktadır. Dijital medyada yapılan paylaşımlar habere ulaşma sürecini azaltsa da haberin güvenirliği açısından ciddi sorunlar teşkil etmektedir.
Sosyal medyayı kullanan milyonlarca kişi tarafından her an sayısız haber paylaşılmaktadır. Dijital medya sayesinde vatandaşlar kısa sürede kamuoyunu ilgilendiren haberlere ulaşabileceklerdir. Dijital medyada yer alan haberlerin öncellikli olarak doğruluğu tespit edilmelidir. Kullanıcılar, haberlerin doğruluğunu eleştirel olarak değerlendirilmeli ve güvenilir başka kaynaklardan teyit ettirmelidirler. Dijital medyada sunulan haberler kitle iletişim araçlarının belirlediği alanın dışına çıkılmasını sağlar. Dijital medyada yapılan paylaşımlarla anlık olarak kamuoyu en kısa sürede haberin kaynağına ulaşmaktadır.
Habere ulaşmak için çok sayıda kaynak bulunmaktadır. Kullanıcıların yapması gereken ise bu kaynakları doğru değerlendirerek güvenirliği kanıtlanmış haberi tercih etmektir.