Bireysel emeklilik sisteminde emeklilik planları ve emeklilik fonlarının önemi
Ersoy Toptaş
Bireysel Emeklilik, emekliliğe yönelik bir tasarruf sistemi olduğundan uzun vadeli yatırım aracıdır.
Bu sebeple aktif olarak çalışılan dönemlerde yapılan tasarruflar uzun vadeli yatırıma yönlendirilirken, tercih edilen emeklilik planları ve fonlarını araştırmak gerekir.
Emeklilik Döneminde aktif çalışma dönemindeki hayat standardını yakalamak için, bireysel emeklilik sistemine dahil olmak uzun vadede iyi bir yatırımdır.
Bireysel emeklilik sistemi sosyal güvenlik sistemine bir alternatif değildir birbirinden bağımsızdırlar karıştırılmamalıdır.
Bireysel Emeklilik Fonları ve Planları konusunu anlamak için sistemin işleyişini iyi bilmek gerekir . Sisteme bilinçli bir şekilde dahil olduğunuz takdirde yapmış olduğunuz tasarrufun uzun vadede getirisi daha iyi olabilir.
Örnek verecek olursak, sisteme dahil olan 2 kişinin birbirinden farklı planlar ve yatırım fonlarına her ay düzenli olarak 20 yıl süre ile aynı tutarda katkı payı yatırdığını düşünelim, 20 yıl sonunda hesapları kontrol edildiğinde aynı tutarda birikim sağlayacaklarını söyleyemeyiz çünkü iki katılımcıda farklı planlar ve fonlar da katkı paylarını değerlendirdiler.
Bireysel Emeklilik Planları Düzenli Olarak Kontrol Edilmelidir.
Birikimin hangi fon veya fonlarda değerlendireceğine risk ve beklenti tercihine göre katılımcı karar veriyor bu sebeple emeklilik şirketlerinin fona getirileri kontrol ve analiz edilerek fon tercihi yapılmalı. Eğer herhangi bir fon tercihinde bulunulmaz ise standart getirisi olan bir fonda değerlenir.
Birikimlerinizin uzun vade de yüksek getiri sağlayan fonlarda değerlendirilmesi katılımcının yararına olur.
Emeklilik sözleşmelerinde katkı payı tutarı, emeklilik şirketi, emeklilik planı ve fonlarını mevzuatta belirlenen sınırlamalar çerçevesinde değiştirebilirsiniz. Katılımcı dilediği zaman katkı payı ödemesine ara verebilir ve tekrar başlatabilir.
Emeklilik Planı ve Fonlarını , dahil olduğunuz emeklilik şirketinin İnternet ya da Mobil uygulamalarına giriş yaparak kontrol edebilir , katkı payı , devlet katkısı, getiri oranları gibi önemli verileri gözlemleyebilirsiniz.
Emekli olabilmek için giriş tarihinden itibaren 10 yıl süre ile emeklilik sistemde kalmak ve 56 yaşı doldurmak gerektiğinden, sistemde kalınan süre içerisinde tasarrufların getirisi yüksek emeklilik fonlarında değerlendirmek katılımcının birikimlerinin daha da büyümesine katkı sağlayacaktır
Ersoy Toptaş
Bireysel Emeklilik Lisans / 2004