Haberler

Bollinger Bandı nedir? nasıl yorumlanır?

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
05.04.2022 02:22

Yatırımcılar arasında yaygın bir şekilde kullanılan Bollinger Bandı 'nın mucidi John Bollinger'dir. Bollinger Bantları' adını geliştiricisi olan John Bollinger 'in soy isminden alır.

Dünya çapında ödüllü ve 8 dile çevrilmiş olan "Bollinger Bantları Hakkında" adında bir kitabı bulunmaktadır. 1980'li yıllarda ortaya çıkan bu gösterge günümüzde en çok tercih edilen göstergeler arasında bulunmaktadır. Bu göstergenin de amacı piyasaların yönünü fiyat hareketleri ve fiyatlardaki oynaklığı teknik olarak analiz etmektir.

Para ve sermaye piyasalarının teknik analizinde sıklıkla kullanılan bu gösterge 2011 yılında John Bollinger adına patentlenmiştir.

Bollinger Bandı nedir?

Bollinger bantlarındaki temel konu, grafik üzerindeki mum çubuklarının fiyat hareketlerini gözlemlemek ve bu fiyat hareketlerine göre piyasanın yönü konusunda tahminlerde bulunmaktır.

Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere Bollinger Bandı üç çizgiden oluşmaktadır. Bu üç çizgi neyi ifade etmektedir? Aslında işin özü yine çok sık kullanılan SMA yani Basit Hareketli Ortalama 'nın artı ve eksi değerde 2 olarak standart sapmalarının eklenmesi 'dir.

• Ortadaki Bollinger Çizgisi: 20 Günlük SMA (Basit Hareketli Ortalama )

• Alt Bollinger Çizgisi: - 2 Standart Sapma

• Üst Bollinger Çizgisi: + 2 Standart Sapma

Bollinger Bantları Nasıl Yorumlanır?

Bollinger bantları piyasanın durağan mı? Hareketli mi? konusunda bilgi verebilir. Grafik 'te görüleceğe üzere Bollinger bantları 'nın daralması piyasanın durağan olduğu, genişlemesi söz konusunda olduğunda hareketliliğin olduğu gözlemlenebilir.

Yatırımcılar genellikle, bu bantların aşağı ya da yukarısında gerçekleşen piyasa hareketlerini şu şekilde takip eder; Alt Bollinger çizgisi kırıldığında yani aşağı yönlü hareketler oluşmaya başlarsa Trendin aşağı yönlü AYI piyasası olduğu düşünülür. Üst çizginin mum grafikleri tarafından aşılması yani kırılması durumunda Trendin yukarı yönlü olduğu Boğa piyasası olduğu düşünülür. Eğer Fiyatlar yani mum göstergeleri Bollinger bantları arasında hareket ediyorsa piyasanın yönü konusunda herhangi bir tahminde bulunulması zor olmaktadır.

Bollinger Bantlarında ortadaki 20 günlük SMA ve standart sapma rakamlarını değiştirmek mümkündür. Yani 50 – SMA ve 3 gibi standart sapmalar kullanılabilir. Teknik analiz yapmak isteyen kişinin gözlemlemek istediği fiyatlara bağlı olarak değişiklik yapılabilir.

Sonuç olarak Bollinger Bantları; Mükemmel bir volatilite olarak değerlendirilmemeli sadece para ve sermaye piyasalarındaki genel tabloyu görme açısından yardımcı bir gösterge olarak düşünülmeli.

title