Haberler

Dolar kuru destek ve direnç seviyesi ne demek?

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
07.04.2022 05:22

Genellikle finansal piyasalarda alım ve satım yapan ya da grafikler üzerinde teknik analiz yapan kişiler tarafından kullanılan terimlerdir.

Destek seviyesi, herhangi bir finansal ürünün fiyatında daha fazla düşüş olmayacağı ve o anki fiyatta belirli bir süre bekledikten sonra veya hızlıca yukarı yönlü fiyat artışının oluşabileceğinin düşünüldüğü satın alım seviyesine destek seviyesi denir.

Tam tersi olarak Direnç seviyesi, yukarı yönlü hareket eden finansal ürünün fiyatının bulunduğu noktadan daha fazla yükselmeyeceği ve o anki fiyatın artık direnç gösterdiği aşağı yönlü hareket etmesi düşünülen ya da o fiyatta kalacağı tahmin edilen satış seviyesine direnç seviyesi denir.

Konu başlığımız Dolar Kuru olduğu için Dolar/TL veya parite ismi ile USDTRY üzerinden örnek vererek açıklayalım.

Dolar 'ın destek ve direnç seviyeleri belirlenirken tek bir yöntem bulunmamaktadır. Bunun için teknik analizlerde kullanılan çeşitli yöntemler vardır. Genellikle destek ve direnç noktaları mum grafikleri üzerinde tespit edilmeye çalışılır.

Anlatım sade olması açısından Heiken Ashi, Renko, Kagi gibi diğer grafik çeşitleri üzerinde değil bilinen ve sıklıkla kullanılan dolu mum grafiği üzerinde birkaç destek ve direnç seviyesi belirleme örneği verelim.

Onlarca destek ve direnç seviyesi analizi vardır yani sadece bir şekilde yapılır diyemeyiz bunun için inceleme yapılan finansal ürünü tanımalı ve kendi tarzınızı oluşturmalısınız.

  • Hareketli Ortalamalar
  • Pivots: Fibonacci – Camarilla- Demark
  • RSİ
  • Fibonacci kanalı – Fibonacci trend belirleme temeli
  • Bollinger Bandı

Yukarıdakiler sadece örnek bir kaçıdır birçok gösterge ile dolar kuru destek ve direnç seviyesi belirlenebilir. Hepsine teker teker örnek verilmesi mümkün olmadığından bir indikatör yardımı ile konumuza devam edelim.

Dolar/TL kuru dinamikleri diğer para birimlerine göre farklı olduğundan destek ve direnç seviyelerini belirlerken temel analiz dediğimiz günlük iç ve dış haberler ve siyaset, ekonomik takvim (TÜİK, TCMB açıklamaları vs.) bilinmesinde fayda vardır sadece teknik olarak seviye belirleme yanıltıcı olabilir.

Belli Bir Zamanda Destek Olan Fiyat Seviyeleri Direnç, Direnç fiyatlar Desteğe dönüşebilir

Finansal ürünlerde destek ve direnç seviyeleri bir tane değildir, birkaç tanedir yani Destek:1, Destek:2 Destek:3, Destek:NA ve Direnç:1, Direnç:2, Direnç:3, Direnç:NA şeklindedir.

Örnek : Destek fiyatı sırası ile Destek :1 (10TL) ise ve fiyatlar daha da aşağıya yani Destek:2 (8TL) olmuş ise artık DESTEK:1 (10TL) direnç olacaktır.

İnceleme yaptığınız grafiğin zaman dilimi; Haftalık ise her haftanın fiyat hareketini ifade bir mum vardır incelediğiniz haftalar içinde birkaç destek ve direnç seviyesi bulunur, Günlük inceleme yapıyorsanız incelediğiniz günler arasında destek ve direnç noktaları bulunur, 4 saatlik grafik ise inceleme yaptığınız 4 er saatlik mumların destek ve direnç seviyeleri gözlemlenir.

Günlük bir USDTRY grafiğini inceleyelim. İleri tarihli bir inceleme ve tahmin yerine geçmiş hareketlerin destek ve direnç seviyelerine örnekle devam edelim.

Aşağıdaki grafik , Hareketli Ortalama üzerinden destek ve direnç seviyesi incelemesidir.

Dolar kuru destek ve direnç seviyesi ne demek?

Günlük grafikte mum çubuklarının yani fiyat hareketleri incelendiğinde mumların hareketli ortalamaya verdiği tepki görülmektedir.

Standart sapma 1 ve 55 günlük Fibonacci rakamı ile ilerleyen hareketli ortalamaya baktığımızda standart sapmaların direnç ve destek seviyeleri görülmekte, Dolar kuru bu seviyelere geldiğinde ÜST standart sapmada yani direnç seviyesinde aşağı yönlü olarak, alt standart sapma yani destek seviyesinden yukarı yönlü hareketini yapmaktadır.

Dikkat edildiyse Ortadaki 55 günlük Fibonacci ortalaması YEŞİL RENKLİ olarak yazılan bir dönem destek olmuş bu seviyenin üzerinde fiyat hareketleri olmuş daha sonra dolar kuru aşağı yönlü hareketini yaptıktan sonra yani desteği kırdıktan sonra direnç seviyesi oluşmuştur KIRMIZI RENKLİ olarak yazılan Direnç seviyesi.

Destek ve direnç seviyeleri konusu, belirtildiği üzere onlarca farklı yöntem ve gösterge kullanılmak suretiyle teknik olarak incelenebilir. Hareketli ortalama ile verilen bu örnek bu yöntemlerden sadece bir tanesidir.

Yukarıda anlatılan destek ve direnç seviyesi konusu yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. sadece bilgi amaçlı ve özellikle fiyat belirtilmeden yapılmıştır.

title