Haberler

Eşsiz doğası ve 500 yıllık tarihi ile İzmir Kozbeyli

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
11.07.2024 02:01

Kozbeyli, İzmir'in Foça ilçesi sınırları içinde Çandarlı körfezinin güneyinde İzmir'e 60 Km olan bir yerleşim yeri.

Eskiden köy şimdilerde mahalle olan Kozbeyli, eşsiz doğası ve 500 yıllık tarihi ile dikkat çekiyor.

Kozbeyli'yi köy olarak kuranın Kuzubeyi olduğu söyleniyor. Rivayete göre Kuzubeyi, derebeyidir. Kozbeyli'nin adı 'Kuzbeyli' adından geldiği düşünülüyor.

Her ne kadar köyün kurucusu Kuzubeyi olsa da hakkında kesin ve net bilgi bulunmuyor. Araştırmalara göre, Osmanlı kayıtlarında köy adı Kozbeyli olarak geçtiğinden köy adının nereden geldiği konusu belirsizliğini koruyor.

Günümüz kayıtlarına göre Foça ilçesi sınırları içinde bulunan Kozbeyli, Osmanlı dönemi 16 yüzyılda vergi tespiti için yapılan sayım kayıtlarında Menemen'e bağlıydı.

Ege bölgesinde en eski köylerden biri olan Kozbeyli'de antik dönem izlerine de rastlanıyor.

Kozbeyli Camii'nin kendine özgün bir mimari yapısı var. Duvarları sıva ile kaplanmış olsa da taştan yapılmıştır. Camii'nin içinde okunabilen tarih Rumi 1430 olarak görüldüğü için yaklaşık (M:1611) 413 yıllık bir geçmişi olduğu düşünülüyor.

Camii, yüksek bir tepede bulunduğundan, Kozbeyli'nin harika manzarasına buradan bakabilirsiniz. Osmanlı mimarisinin güzelliklerini barındıran Kozbeyli Camii kendine has süslemeleri ile dikkat çekiyor.

Kozbeyli köyü'nün geçmişten günümüze kadar devam eden en önemli geçim kaynağı Zeytinciliktir. Tarım alanlarının bir kısmı yağlık ve hurma cinsi zeytinler olduğu belirtiliyor. Geçmiş yıllarda İkinci ve önemli geçim kaynağı da bağcılık olduğundan köyde herkesin bağı olduğu fakat günümüzde bağcılığın kalmadığı söyleniyor.

Ege'de yaz mevsimi bambaşkadır, yaz mevsiminin güzellikleri saymakla bitmez. Sessiz, sakin huzurlu bir köy havası yaşamak isteyenlerin bu köye mutlaka uğraması gerekir.

Kozbeyli mutfağından bahsedecek olursak, Ege mutfağının genel özelliklerini barındırıyor diyebiliriz. Soğanlı pide, fincan böreği, tartı, makarna gibi alışık olduğu tatların yanı sıra son zamanlarda meşhur olan dibek kahvesi de Kozbeyli ile bütünleşmiş durumda.

Köy hakkında anlatılacak çok güzel hikâyeler ve konular var; Eski ve değişik mimariye sahip yapılar, çeşmeler ve kuyular ile ilgili gözlemlerimi başka bir yazıda sizlere anlatacağım.

title