Haberler

EYT başvurusu nereden ve ne zaman yapılır?

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
02.03.2023 11:38

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile İlgili Düzenleme yani EYT, TBMM Genel Kurulununda Kabul Edilerek Yasalaştı. Kanunun Resmî Gazete 'de yayımlanmasının ardından şartlarını tamamlayanlar emeklilik başvurusunu yapabilecek.

Yaklaşık 5 milyon kişiyi kademeli olarak emekli edecek ve ilk etapta 2023 yılı itibariyle 2 milyon 250 bin kişinin yararlanacağı bu düzenleme ile yaş sınırı kaldırıldı.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ayrımı yapılmadan 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanlar bu yasadan faydalanabilecekler.

Kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilir.

Prim gün sayısı ve yılını tamamlayan kişiler, emeklilik hakkını elde eder.

EYT li olup olmadığınızı kolaylıkla e-devlet veya kurumlara müracaat ederek öğrenebilirsiniz.

EYT başvurusu nereden yapılır?

Emeklilik başvurusu e-devlet sistemine girilerek arama kısmına gelir, aylık veya emekli kelimelerini yazdığınız zaman karşınıza çıkan 'gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi' menüsüne girilir.

Karşınıza çıkacak olan yeni menüdeki Yeni Başvuru 'yazısına tıklayarak Tahsis – Talep türünü yaşlılık aylığı seçmelisiniz.

SSK kapsamında aylık talep edecekler 4A SSK, Bağ-Kur kapsamında talepte bulunacak olanlar ise 4B Bağ-Kur seçerek alt kısımda çıkan 'başvur' butonu tıklanır.Kişisel bilgiler otomatik olarak çıkar, kontrol ettikten sonra maaş almak istediğiniz banka bilgilerini doldurduktan sonra başvur butonuna basarak emeklilik talebinizi yapmış olursunuz.

Prim gün sayısı hesaplaması

SSK'LILAR İÇİN PRİM GÜN SAYISI İLE EYT HESAPLAMA TABLOSU

EYT başvurusu nereden ve nasıl yapılır
KADIN SSK
EYT başvurusu nereden ve nasıl yapılır
ERKEK SSK

EYT başvurusu ne zaman yapılacak

EYT başvurusu yapmak için yasanın Resmi Gazete'de yayınlanması gerekiyor. Yasa yürürlüğe girdikten sonra şartları uygun olanlar, Süre sınırlaması olmadan SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilir.

Bağ-Kur emeklilik şartları neler?

Bağ-Kur sisteminden emekli olacak olan kadın çalışanlar 7200 prim gün sayısını tamamlamaları gerekiyor, erkek çalışanların ise 9000 prim gün sayısını tamamladıkları zaman emeklilik haklarını elde edebilirler.

title