Haberler

RSİ göstergesi nedir? nasıl kullanılır?

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
08.04.2022 02:43

RSİ göstergesi para ve sermaye piyasalarında oldukça sık kullanılır. Fiyat hareketinin değişim yönünü ve trendin gücünü belirlemede etkilidir.

RSİ 'nin asıl kullanım amacı aşırı alım ve aşırı satım bölge ve fiyatlarını tespit etmektir.

Grafik üzerinde fiyatları ifade eden mum çubukları ile birlikte kullanılır. Mum çubukları ve RSİ seviyesi ve göstergesi uyum içindedirler.

RSİ göstergesi, indikatörlerin aksine yani mum çubuklarına eklemleme yapılarak kullanılmaz. örnek olarak hareketli ortalama mum çubukları ile yan yana birliktedir ama RSİ grafik altındadır. RSİ göstergesi bir osilatör olarak kullanılır, mum çubuklarının yanında değil grafik altında takip edilir. RSİ ile al sat yapan yatırımcılar tercihen kısa vadeli grafik analizleri için RSİ kullanılır.

RSİ'nin açılımı İngilizce olarak relative strength index, Türkçe olarak göreceli güç endeksi olarak adlandırılır. Ancak yatırımcılar kısaca RSİ olarak ifade etmektedir. Bu gösterge ilk defa 1978 yılında J. Welles Wilder Jr. 'nın New Concepts in Technical Trading Systems kitabında yayınlandı.

RSİ Seviyesi Nedir?

RSİ aşırı alım ve aşırı satım uyarısı veren bir osilatör'dür. Grafik üzerinde de görüleceği üzere 3 temel çizgi ve bir de hareketli ortalama bulunmaktadır. 0 ile 100 arasında ölçme ve değerlendirme yapılır.

RSİ değeri kaç olmalı ; aşırı alım bölgesini tespit edip fiyatların artık yükselmeyeceğini, artmayacağını düşünenler RSİ 70 seviyesini takip ederler ve bölgelerden satış yaparlar. Tam tersi aşırı satışların olduğu bir piyasanın alım seviyesini ve fiyatı belirlemek isteyenler RSİ 30 seviyesini takip ederler

Güç seviyesini gözlemlemek için 30 – 50 – 70 seviyeleri baz alınır, RSİ 30 seviyesi aşırı satım bölgesi, RSİ 70 seviyesi aşırı satım bölgesi olarak değerlendirilir. Bu bölgeler arasında kalan RSİ 50 seviyesi piyasanın durağan olduğunu gösterir. RSİ pilot çizgisi hareketlidir, hareketli ortalama hesaplaması ile devam eder.

RSİ 'deki pilot hareketli ortalama genellikle 14 gün olarak kullanılır ancak analiz yapanlar değişik gün sayılarını kullanabilirler.

RSİ seviyesi nedir? nasıl kullanılır?

RSİ Uyumsuzluğu nedir?

Pozitif ve negatif uyuşmazlıklar, fiyatların hareketinin takip edildiği ve incelendiği grafiğin dönemi ile RSİ hareketleri birbiri ile uyumsuzluk sağlayabilir. Pozitif uyumsuzluk, fiyatlar düşüyor ve dipler oluşurken RSİ göstergesi daha yüksek seviyelerde kalıyorsa fiyatların yükselebileceği düşünülür. Negatif uyumsuzluk ise fiyatlar yükseliyor ve tepeler oluşmasına rağmen RSİ daha alt seviyede tepeler oluşturuyorsa fiyatlarda düşüş olabileceği değerlendirilir.

RSİ formülü nedir?

Fiyat hareketlerini takip eden RSİ 'nin devamlı 0 ve 100 arasında olmasını sağlayan formül şudur. 21 günlük bir dönemi incelemek istediğimizi varsayalım.

RSİ: 100- (100/ (1+Günlük Yüksek Fiyatların Kapanış Ortalaması / Düşük Fiyatların Kapanış Ortalaması)

21 günlük bir dönem analiz edileceğinden, gösterge son 21 günün günlük olarak en yüksek kapanış fiyatlarını toplar ve 21 'e böler daha sonra günlük en düşük kapanış fiyatlarını toplar 21' e böler sonra +1 ile toplanarak 0 ile 100 arasında bir sonuç çıkması için formüldeki gibi 100 rakamından çıkan sonuç çıkarılır.

title