Haberler

Nedir bu Metaverse çılgınlığı?

Furkan Kahraman

Furkan Kahraman

Dijital Pazarlama Uzmanı / Pir Ajans
09.12.2021 01:43

Merhaba; bu yazımda sizlere son dönemde herkesin dilinde olan Metaverse'den bahsedeceğim…

Teknolojideki yeni gelişmelerden biri olan proje; Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Mark Zuckerberg'in ana çatı şirketinin ismini Meta olarak değiştirmesiyle dünya gündemine oturdu…

Peki nedir bu Metaverse?

Proje; sanal gerçeklik uygulamalarının gelişmesiyle birlikte Mark Zuckerberg'in satın aldığı Oculus şirketinin VR gözlüklerini daha aktif kullanılacağı alanların yaratılması ve tabi giyilebilir teknolojilerin çoğalmasıyla yeni bir dünya oluşturmak olarak özetlenebilir.

İkinci hayatlarımızı yaşayacağımız sanal bir dünya… Aslında 2003'de Second Life adlı oyun bunu bize sunuyordu. Second Life oyununda yaratılan sanal evrende iş kurabilir, konserlere katılabilir hatta evlenip çocuk sahibi olabilirdiniz. Oyun evreninde bir çok mağaza kendilerini sergiliyordu. Örneğin Türkiye'den Vestel'in mağazası vardı. Adidas vs. gibi mağazaların da yer aldığı ürünlerini sergilediği bir dünyaydı. Aslında Metaverse'in bize sunduğu dünyayı Second Life'da deneyimlemiştik. Şimdi ise bunu giyilebilir aksesuarlarla birlikte destekleyerek evrensel hale getiriyorlar. Aslında 2003'de hayatımızda olan bir teknolojinin bazı farklılıklar ile yeniden gündeme getirilmesi diyebiliriz…

Metaverse dünyasında kripto paraların önemi nedir??

Metaverse ile birlikte (tabi bu oyunlarda veya ikinci hayatımızı yaşayacağımız internet ortamında) bir para birimine ihtiyaç var. Paranın ise blokchain zincirleri ile olacağını ön görmemek mümkün değil. Ama burada kullanılacak token veya coinin ne olacağı tam bir merak konusu! Bir çok coin veya token burada lider olacağını söylerken Metaverse çatısı altındaki coinler aşırı değerleniyor; bu da projeye olan inancı artırıyor. Bunu ön gören ve bu coinlerden satın alanların zenginliği artarken yakın gelecekte hangi kripto para biriminin bu veya benzer sanal evrenlerde daha değerli olacağını merakla bekliyoruz.

Metaverse dünyasında kullanılacak eşyalar da (avatarlar, avatarların üzerindeki giysiler, sanal arsalar…) tabi NFT ile koruma altına alınacağından NFT konusu da önem kazanıyor. Sanal evrenlerden para kazanmanın bir nevi garantörü konumda olan NFT, Metaverse projesiyle doğru orantılı bir şekilde değer kazanmaya devam ediyor.

Metaverse dünyası hakkında yazılarım devam edecek…

Görüşmek dileğiyle.

Hoşçakalın!

title