Bebek alışverişi uzmanlık, deneyim, bilgi ve özen işi...
Gizem Kösoğlu
Herkese kucak dolusu merhaba…
Bebek alışverişi Dünyanın neresinde olursanız olun incelik, özen ve dikkat isteyen bir süreç. Gebeliğin öğrenildiği ilk gün itibariyle anne ve baba adayını büyük bir heyecan sarıyor. Hatta aileleri de… Hayaller kurulmaya başlıyor; uyuyacağı oda, minik ayaklarına giyeceği ayakkabı, üzerine giyeceği tulum, oyuncaklar, bebek arabası, emzik vs…
Ne kadar da satın alınacak şey var!
Hayaller ilk kurulduğunda hep görsel olarak güzel olanı düşünüyor aileler. Ya da yıllarca raflarda, dergilerde, televizyonda en çok gördüğü marka ve modellere yöneliyor. Burada da yapılan en büyük yanlış bu oluyor aslında. Global satın alma davranışlarına baktığımızda rahatlık ve pratiklik ön plandayken ülkemizde görsel ve marka bilinirliği daha çok öne çıkıyor. İşte bu noktada dikkatli olmak gerekiyor. Her çok bilinen marka sağlıklı mı?
Şimdi örneklerini burada yazmayacağım ama günlük yaşamda çok kullanılan birtakım ürünlerin fazlası ile sağlığa zararlı olduğu kesin!
Peki anne ve baba adayları bebek alışverişine odaklanırken ne yapmalılar ve nereden başlamalılar?
Bütçe belirleyin.
Öncelikle bebek alışverişi için ayırabileceğiniz bütçeyi belirleyiniz.
Bebekle Yaşam Stili
Sonrasında da bebekle yaşam stilinizi analiz ediniz. Bu ne demek? Yaşam şekli, alışkanlıklar, yaşanılan evin özellikleri, seyahat alışkanlıkları, fiziki yapı. Nasıl yani? Fiziki yapı mı? Evet doğru okudunuz. Fiziki yapı bebek alışverişi için önemli bir detay. Seçilecek bebek arabası, yaptırılacak mobilya, bebek yatağı yüksekliği dahil tüm detaylar bebekle ilgilenecek kişilerin fiziki yapısına uygun olmalı. Seyahat alışkanlıklarınız ise alacağınız bebek arabasının detaylarını, alacağınız beslenme ürünlerini, seyahat boyu yanınızda taşımanız gereken olmazsa olmaz ürünleri ve daha birçok kategoriyi etkiler. Market alışverişine çıkarken annenin yanında taşıyacağı çantanın ebadı ile bebekle seyahate çıkarken taşıyacağınız yük nasıl aynı değilse, çanta seçimi de buna göre değişkendir.
Bebek alışverişinde Global nasıl davranıyor?
Globalde ve özellikle Avrupa ülkelerinde rahatlık, sık seyahat, serbest yaşam çok yaygın olduğu için ona uygun ürünler seçiliyor. Özellikle ülkemizde bebek tekstili seçilirken ''kısacık kullanacak, düşük bütçeli alalım'' diye düşünülürken globalde durum böyle değil. Bebeğin tenine değen her bir ürün titizlikle seçiliyor. Kaç kez giyildiği ya da ne kadar kullanıldığına değil, bebeğe olan faydasına ve ilerideki zarar ihtimallerine odaklanılıyor. Müslin, bambu, keten, pamuk, alpaka yünleri, organik koton kumaş seçimi Global tercihlerde olmazsa olmazlardan. Hatta Avrupa ülkeleri bebeğin sağlığının yanında çevre sağlığına da fazlasıyla odaklanmış durumda. Üretilen bebek bezinin paketinin bile çevreye zarar vermemesi onlar için çok önemli bir detay.
Alınan ürünlerin doğru ve sağlıklı kullanılması çok önemli
Peki ürünleri seçtik. Alınca her şey bitiyor mu? Elbette hayır. Sağlıklı olan ürünü sağlıklı kullandığınızdan emin olmanız gerekir. Yanlış kullandığınız bir ürün ile ne kadar kaliteli ve sağlıklı üretilmiş olursa olsun bebeğinizin sağlığını bozabilirsiniz. Emzik ve biberon, göğüs pedleri, şampuanlar, elektronik ürünler yanlış kullanıldığında faydadan çok zarar verecektir. Bunun için de bir örnek vereyim. Seçtiğiniz emzik, oldukça yüksek fiyat vererek kendinizden emin olduğunuz, kaliteli olarak düşündüğünüz bir emzik olabilir. Öncelikle her gün kullanım sonrasında steril etmezseniz, ödediğiniz ücretin de iç rahatlığınızın da hiçbir önemi kalmaz. Steril ederken tam kurutma yapan bir steril makinası kullandığınızdan emin olmalısınız. Kurumayan ve ıslak kalan her bir ürün mikrop üretecektir. Dolayısıyla steril ettik sanıp aslında daha kötü hale getirmiş olursunuz. Elbette emzik biberon konusu bu kadarla da bitmiyor. Her ürünün üzerinde hangi ay için uygun olduğu yazıyor. 0-3 ay için uygun olan emziği 0-3 ayaralığındaki bebeğiniz için kullanmalısınız. Ve burada önemli bir detay var. Eğer bebeğiniz her gün sıklıkla emziği kullanıyorsa maksimum 4 haftada 1 emziği değiştirmelisiniz. Bunun nedeni sık kullanıldığında emziğin şişme ya da şekil değiştirme ihtimalidir. Böyle bir durumda ağız yapısına uygun üretilen emzik artık o aydaki bebeğin ağzı için uygun olmayacak, çene, diş eti ve ağız problemleri yaratacaktır. Çocukların da dişçi koltuğuna oturmaktan hiç keyif almadıklarını göz önüne alırsak, emzik seçimi ve doğru kullanımının ne kadar hayati olduğunuzu anlarız. Göğüs pompası kullanmanız gerektiğini bilmek de yetmiyor elbette. Hangi göğüs pompası sizin için kullanışlı? Hangi marka ve model seçmelisiniz ve göğüs pompasını nasıl temizlemelisiniz? Peki emzirdiniz, göğüs pompası ile sütünüzü de sağdınız. Göğüs ucu bakımınız için nelere dikkat etmeli nasıl ürünler seçip kullanımını nasıl yapmalısınız? Biberon kaçıncı aydan itibaren kullanılmalı? Marka ve çeşit seçiminin detaylarını da yine bilmek ve ona göre kullanmak gerekiyor. Hangi biberon daha sağlıklı ya da hangi biberon kaç ayda bir değiştirilmeli? Cam biberon mu Pes mi PP mi kullanılmalı? Hangisi sizin için ideal? Bu seçimlere bir uzmanla ve dolayısıyla gönül rahatlığıyla karar vermeniz için bebek alışverişi danışmanlığı yapıyorum. Bebek için ev tipi ana kucağı da yine çok kafa karıştıran kategorilerden. Haklısınız elbette çünkü çok fazla çeşit var. İşte burada iki önemli nokta var; doğumdan sonra mı önce mi alınmalı ve hangi özellikte seçilmeli? Bebek doğduktan sonra bebeğin mizacına uygun model seçmeniz, bebeğin gün içindeki konforunu da sizin keyifle vakit geçirmenizi de etkileyecektir. Kanguru ve taşıyıcılarda çeşit, marka, model ve bütçe farklarının çok olduğu kategorilerden biri. Buradaki detay ise öncelikle alacağınız taşıyıcının tarzını belirlemeniz, ardından en sağlıklı dokumaya ve gelişim desteğine sahip olanı seçmenizdir.
Sonuç olarak bebek alışverişi tamamen uzmanlık, deneyim, bilgi ve özen işi…