Haberler

Bebek bakımı ve banyo rutini nasıl olmalı?

Gizem Kösoğlu

Gizem Kösoğlu

Marka Danışmanı ve Bebek Ürünleri Uzmanı
14.07.2021 08:46

Bebeğiniz doğduktan hemen sonra başlayan rutinlerden biri de bebek bakımı ve banyo rutini. Özellikle cilt bakımı, banyo ve alt temizliği bebeğinizin sağlıklı gelişimi için çok önemli. Hangi ürünü seçtiğiniz, ürünü nasıl kullandığınız ve rutini ne sıklıkla yaptığınız tamamlayıcı unsurlardan.

Hadi sağlıklı ve keyifli banyo ürünleri seçiminden başlayalım….

Banyo bebeğinizin sindirim ve dolaşım sistemine etki eden aynı zamanda cilt sağlığını da etkileyen rutinlerden. Banyo saatinin keyifle geçmesi banyo sonrası beslenme rutinine geçişi ve uykuyu en güzel etkileyen faktör. Peki hem sizin konforunuz hem de bebeğin keyfi için nasıl bir küvet seçmelisiniz?

Çeşit çok biliyorum. Burada yine ihtiyaçlarınız, evin ve sizin fiziki yapınız devreye girecek. Benim yıllardır tavsiyem, rahat hareket edebilmeniz ve bebeği yıkadıktan sonra da rahatlıkla masajını yapıp giydirmeniz için ayaklı bir küvet kullanıyor olmanız.

Diğer yandan sezaryen doğum yapan anneler için kesin önerim ayaklı bir küvet zaten.

Peki ayaklı küvet almaya karar verdik ama hangisini alacağız?

Birçok fonksiyonu bir arada olanlar ideal seçimlerden olabilir.

Neden?

Bebeği yıkayacağınız banyo suyunun 36-37 derece olması gerekir. Sıcak ve soğuk olanlar banyo sırasında huysuzlanmasına ve banyo sonrasında da hastalanmasına neden olur.

Onun için suyun doğru sıcaklıkta olduğunu bilmeniz gerekir. Peki tüm bu rutin süresince acaba bebeği yıkadığınız banyo suyunun sıcaklık aynı seviyede mi duruyor? İşte bunun için de banyo boyunca suyun sıcaklığının ölçümünü devam ettiren dijital termometreye sahip küvetlerden seçebilirsiniz.

Uzun süre yani bebeğinizin ilk 2 yaşına kadar kullanabileceğiniz küvetleri seçmeniz de işinizi kolaylaştırır.

Bebeğim yeteri kadar kilo alıyor mu?

Bebeğinin yeterli beslenip beslenmediğini düşünen ailelerimiz çoğunlukta.Doktora gitme sürecini beklemek, kusma sıklığı, az yediğini düşündüğünüz günler zor geçebilir sizler için.Çok fonksiyonlu olan bebek küvetlerinin bir de aynı ürün üzerinde bebeğinizi rahatsız etmeden banyo yaparken tartabileceğiniz modelleri de var. Bebeklerin özellikle doktora gittiğinde tartılmak üzere çıplak kaldığında ağladığını biliyoruz..Bu sayede banyo keyfine tartıyı da eklemiş oluyorsunuz.Suyun miktarını ve bebeğin hareketlerini analiz edip, ölçüp ona göre net bir kg ölçümü yapıyorlar. Ayrıca evde bebeğin kilo takibini de yaptığınız için kaygısız bir beslenme süreci de geçiriyorsunuz.

Yenidoğan için şampuan ve losyon seçimi nasıl olmalı?

Kullanacağınız şampuan ve banyo sonrası masaj rutini için gereken losyon ve yağ mutlaka yenilebilir içerikli olmalı. Doğal seçim yaptığınızda bebeğinizin cildine zararlı maddeler gelmemiş ileride sağlık sorunu oluşmasını engellemiş olursunuz.

Özellikle yaz aylarında bebeğinizin altını değiştirirken sadece suyun altında yıkamanız hem hava almasını hem de sağlıkla temizlenmesini sağlayarak pişik oluşumunu büyük ölçüde engeller.

Bebek bezi olarak güveneceğiniz bir bezi seçmeniz, değişiklik yapmak istediğinizde ise kademeli yavaş yavaş değiştirmeniz pişik riskini azaltır.

Aynı zamanda bezi bebeğinizin altında saatlerce tutmamanız da hem huzursuzlanmaması hem de pişik açısından önemli bir detay.

Gelelim diğer bebek bakımlarına. Saçlarını ve saç derisini taramanız da hem saçlarının karışmaması hem de konak için önemli.

Tırnak bakımını da yine size rahat gelen bir ürünle törpü, makas ya da çıtçıt ile yapabilirsiniz.

Bebeğimin gözlerinde çapaklar var nasıl temizleyeceğim?

Bebeklerde ve en çok rastladığımız sıkıntılardan biri de gözde çapaklanma ve göz çevresindeki akıntılar. Bebeğimizin gözlerini temizlemeye çekindiğimiz hatta temizlemeye çalışırken daha da zarar verecekmişiz gibi hissettiğimiz bir gerçek. Bunun için ise bebek ve çocuklar için özel olan tek kullanımlık steril göz temizleme mendilleri kullanılabilir. Her yerde sağlıkla taşıyabileceğiniz ve kullanabileceğiniz için de büyük kolaylık olacaktır.

Umarım bu yazım da yenidoğan döneminde hayatınızı kolaylaştırır…

Keyifli bir süreç diliyorum….

title