Haberler

Duyusal oyuncaklar ve oyun neden önemli?

Gizem Kösoğlu

Gizem Kösoğlu

Marka Danışmanı ve Bebek Ürünleri Uzmanı
16.07.2024 12:40

Oyun ve oyuncak bebeğin ve çocuğun gelişimi hatta birey olma yolundaki ilk adımları için çok önemli. Özellikle aile içindeki iletişim ve ardından sosyal hayat ve okul çağı için bu konu çok hassas. Birçoğunuz bana oyuncak seçimi hakkında sorular soruyorsunuz. Cevaplamazsam olmazdı. O halde hadi başlayalım.

Öncelikle son 10-15 yıldır duyu bütünleme, dürtüsellik Dehb ve otizm çokça karşılaştığımız durumlardan. Peki nasıl etkileniyor ve nasıl gelişiyor bu durum. Ebeveyn olarak bebeklik çağında farkına varabilirsiniz aslında. Yemek seçme, dokunamama, elbiselerde sorun yaşama ile anlayabilirsiniz. Peki nasıl çözümleriz. Uzmanlar çocuğun kendi dünyasını oyunla çok güzel aktardığını düşünüyor. O nedenle de günümüzde oyun terapileri hız kazanıyor. Hatta pedagoglar ile tasarlanan oyuncaklar ve beraberinde önerilen 365 güne ayrı oyun fikirleri ile aileler de çocuklar da verimli ve sağlıklı süreç geçiriyor.

Çocuğun kendi için seçtiği oyuncaktan rengine kadar çocuk hayal dünyasını ve iç dünyasını konuşmadan da yansıtabiliyor. Erken dönemde de elbette duyu bütünleme sorunu oluşmadan desteklemek çok daha değerli.

Biz 2 yıl önce çorap giymek için 50 dakika çaba sarf ederken oyun terapisi ve duyu oyuncakları ve duyusal peluşlar sayesinde giyinme konusunda artık sorun yaşamıyoruz. Bu bizim ve bizim gibi Dehb ya da bir duyu sorunu olan aileler için çok değerli bir aşama. Özellikle erken dönemde destekleyici ürünler ve oyuncaklar kullanmak en güzel çözüm. Basamaklı mama sandalyeleri, motor gelişimini destekleyecek beslenme ürünleri ve özellikle diş kaşıma döneminde acı ve stresi azaltmak için farklı dokulara sahip peluşlu diş kaşıyıcılar en doğru yardımcınız olur.

Uzmanlar aynı zamanda çocukların okul öncesi dönemde ve okul çağında bireyselliği destekleyen kendine ait çantalar kullanmasını öneriyor. Dışarı çıkarken tatile giderken sizin kendi çantanızı hazırladığınız gibi onun da kendi çantasını hazırlamasını öneriyor.

Özellikle dokunduğunda kendini iyi hissedeceği peluş çantalar ev, seyahat, gezi sırasında destekleyici olacaktır.

Ayrıca bir hatırlatma daha, Dehb'li çocukların okul ve sınıfa adaptasyonu için de küçük duyusal peluşları çantasına takmanız ders sırasında motivasyonunu ve dikkatini destekleyecektir.

Pedagoglar ile tasarlanan duyusal peluş oyuncakları çocuklarınızın gelişim süreçlerini desteklediği için mutlaka hayatınızda tutmalısınız.

Ve dönem tatil dönemi iken yolculuk sırasında kendini görebileceği bir aynayı ve peluşunu da aracınızdan ayırmayın.

title