Haberler

Emzirme için hazır mısınız?

Gizem Kösoğlu

Gizem Kösoğlu

Marka Danışmanı ve Bebek Ürünleri Uzmanı
07.08.2024 08:46

Herkese merhaba,

Biraz emzirmeyi konuşalım istedim. 2004 yılında başladığım anne bebek sektöründe 20. Yılım ve çok fazla aile ile çalışma şansım oldu hala da her ay yaptığım eğitimler ve danışmanlıklar ile onların yaşadıklarına ortak olmaya devam ediyorum.

Doğuma hazırlık konusuna ve doğuma o kadar çok odaklanıyor ki emzirme kısmı düşünülmüyor bile. Emzirme her ne kadar içgüdüsel ve doğal bir süreç olsa da bunun için yapılması gereken çok şey var.

  • Meme ucunun emzirme sürecine hazırlanması
  • Meme ucu bakımı
  • Meme masajı
  • Doğru emzirme pozisyonu
  • Bebek ile doğru temas
  • Süt kanallarının sağılarak boşaltılması
  • Sütün saklanması
  • Yeniden hazırlanıp verilmesi

Ve yeniden meme ucu bakımı. Yani demek istediğim tüm bu süreçlerin sağlıkla ilerlemesi için süreçleri bilmek ve hazırlanmak gerekiyor.

Diğer yandan kullanılacak ürünlerin doğru seçilmesi, doğru zamanda kullanılması da çok önemli.

Bir meme ucu kremi nasıl olmalı?

Meme ucu kremi seçerken bebeğin ağzına temas edeceği ve yutacağı düşünülerek %100 doğal yenilebilir içerikli olduğundan emin olmalısınız.

Meme ucu kremi ne zaman kullanılmalı?

Meme ucunuz kuru ise doğumdan birkaç hafta önce az miktarda meme ucuna sürmeye başlayabilirsiniz.

Meme ucu kremi ne sıklıkta sürülmeli?

Bunun net bir sıklığı yok. Kendi cildinizin ihtiyacına göre sıklığını ayarlamanızı öneriyorum.

Sağım ve emzirme aralarında neler kullanılmalı? Göğüs pedleri zararlı mı?

Bana göre göğüs ucu kremi kullanılıyor ise kullanılması gereken tek ürün göğüs pedleri. Ancak sizler de bazı uzmanların göğüs pedi önermediğini duymuşsunuzdur. Aslında önermeme sebepleri çok doğru ancak burada devreye ürünün doğru kullanılması giriyor. Göğüs pedlerini her emzirmede değiştirmeniz gerekir. Değiştirmediğiniz sürece o bölge ıslak ve nemli kalır. Bakteri oluşur ve ileriki süreçte tedavi gerektiren durumlar olur.

Göğüs kalkanı, göğüs ucu silikonu

Bu iki ürün de meme ucu hassasiyeti için kullanışlı ürünler. Ancak ihtiyaç halinde alınmasını, gerek duymama ihtimalinizin de yüksek olduğunu iletmek isterim.

Gümüş kapaklar mucize mi yaratıyor?

Yanlış bilgiler elbette bizim sektörde çok. Sizler de sürekli kullandım hiç yaram olmadı sözlerini duymuşsunuzdur. Ancak gümüş kapaklar sürekli kullanılmaması gereken, ağır meme ucu yaralarında hızlı iyileştirici etkisinden yararlanılabilecek ürünler. Yani gün içinde sürekli takmanızı yine o bölgeye zarar verebileceği için önermiyoruz. Kaldı ki süt sızıntısı olan bir annenin gümüş kapak ile sosyal hayata katılması kolay olmaz.

Doğru emzirme pozisyonu nasıl sağlanır?

Emzirme minderleri benim emzirme listelerimin hemen başında yer alıyor. Doğru duruşu emzirme minderi ile sağlayabilirsiniz. Ancak memeyi doğru tutmak da çok önemli.

Doğru emzirme için doğru tutuş nasıl desteklenir?

Özellikle iri göğüslere sahip annelerin memeyi toparlama ve memeyi bebeğe verme konularında büyük sorun yaşadığını biliyoruz. Çünkü doğru şekilde tutulmadığında iki sorunla karşılaşıyoruz. Birincisi bebek memeyi tutamıyor, ikincisi ise süt kanallarında sütler kalıyor, kanallar boşalamıyor ve kanallar tıkanarak ağrı, acı, yara ve ateş yapıyor. İşte bu durumların yaşanmaması için göğsü alttan destekleyen, doğru emzirme pozisyonunu aldıran ve alttaki kanallara tampon etkisi vererek destekleyen emzirme destekli anne sütyenlerinden yardım alabilirsiniz. Bu sütyenler normal emzirme sütyeni gibi gözükse de alttaki destek aparatları ile hayat kurtarıyor.

Emzirme için yapılacak son adım

Emzirme için yapılacak son adım ise bol bol dinlenmek, ten tene temas, bebek taşıyıcıları ve doğru seçilmiş bir sling ile sık sık bebekle gezmek. Hatta banyoya, duşa, denize birlikte girebileceğiniz mayo sling de tercih ederek emzirme sürecinizi desteklemiş anne bebek bağınızı kuvvetlendirmiş olursunuz.

Emzirme doğumla birlikte başlar o nedenle doğuma hazırlandığınız kadar emzirme sürecinize de hazırlanmanızı tavsiye ediyorum. İster bir danışmandan ister doktorunuz ya da özel ebenizden bu desteği mutlaka alın.

Güzel bir süreç diliyorum.

title