Haberler

Çok kaşınmaya başladık!

Hülya Kayhan

Hülya Kayhan

Uzm.Eczacı - CEO / ART DE HUİLE
06.12.2022 01:55

Güne bir iyi bir de kötü haberle başlayalım. Kötü haber; başlık tuhafınıza gitmiş olabilir ama maalesef son dönemlerde uyuz vakalarında ciddi bir artış yaşanmaya başladı. Kişiden kişiye bulaşabilen uyuz akarı, dikkat sizi de uyuz edebilir! İyi haber ise; uyuzdan korunmanın ve iyileşmenin, organik koşullarda üretilmiş uçucu yağlar olduğu…

Medyada çıkan haberlerde de sık sık görmeye başlamışsınızdır, uyuz akarları çok fazla bulaşmaya başladı. Öncelikle size uyuz akarı nedir, biraz ondan bahsedeceğim.

Uyuz hastalığı, bilimsel adı sarcoptes scabiei olan akarların sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalıkta uyuz böceklerinin dişileri derinin dış tabakalarına yumurtalarını bırakır.

Akarların deriye yumurtalarını bırakması, deride bir alerjik tepkimeye, ağır kaşıntıya ve döküntüye neden olur.

Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Uyuz hastalığı tipik olarak, akarların bir kişiden diğerine geçmeleri için yeterince uzun süren ciltten cilde temas yoluyla yayılır. Yatak takımları veya havlular gibi paylaşılan kişisel eşyalar üzerinden de yayılabilir.

Ailenin bireyleri ve cinsel partnerler arasında da kolayca yayılabilir. Normal bir el sıkışması ya da sarılma, uyuz akarının bulaşması için uygun bir yöntem değildir. Uyuz akarı çok yavaş sürünen bir varlıktır, zıplayamaz, uçamaz.

Uyuz hastalığı daha çok temizlik koşullarının ideal olmadığı ve insanların uzun süre boyunca birbirine yakın olduğu yerlerde görülebilir. Herkes uyuz hastalığına yakalanabilir ama, hapishane mahkumları, kurumsal bakıma muhtaç insanlar, kalabalık koşullarda yaşayan insanlar ile çocukların ya da yaşlıların bakım tesislerindeki insanlar uyuz hastalığına yakalanma riski en yüksek gruplar arasındadır.

Peki, artık sorunu anladık. Çözüme geçelim. Birçok kronik rahatsızlıkta olduğu gibi uyuz akarından hem korunmak hem de kurtulmanın yolu tıbbi aromaterapi. Aromaterapi tedavisinde; uyuz ve veya uyuz gibi akarlara bağlı veya bakteri virüslere bağlı hastalıklarda, bakteri, virüs, patojen vücuda girip vücudu hasta ettikten sonra müdahale ettiği gibi esas vücuda girmeden önleyici olarak havada iken de müdahale edilebilmektedir.

Yapılan bazı araştırmalarda uyuz akarı ve diğer birçok akar türü gibi karanfil uçucu yağı ile palmarosa uçucu yağıyla azaldığını kanıtlandı.

Ancak, tam anlamıyla uyuz akarından kurtulmak için, n eem yağı ve ökaliptus yağının uyuz akarındaki başarısından faydalanmak tedavini ve korunmanın olmazsa olmazıdır.

KENDİNİ UYUZ ETME?!

Bahsettiğim gibi aromaterapinin koruyucu yönünden faydalanmak kişinin kendine yapabileceği en büyük iyiliklerden biri. Kullandığınızda neden bunu söylediğimi zaten anlayacaksınız.

Çevresel faktörlere bağlı her tür kaşıntılı, döküntülü ve inflamasyonlu cilt hastalığında (tüm alerjiler de dahil), öncelikle çevrede buna sebep olan etkeni elimine etmek gerektiğini hepimiz biliriz..

Fıstık, alerji yapıyorsa yemeyiz.

Tüy, alerji yapıyorsa uzak dururuz.

Akar, alerji yapıyorsa akarları azaltma yoluna gideriz. Gitmeliyiz de!

Öz yağların, uçucu özellikleri aslında onların en kıymetli etkilerini oluşturuyor.

Şöyle ki;

Kendileri gibi havada asılı kalabilen çok çok küçük mikro hatta nano boyuttaki patojenler, bakteriler ve virüslerle havada savaşmaya başlıyorlar.

Uyuz da bir akar olduğu ve tekstilde çok barındığı için önce yattığımız ve günlük kullandığımız tekstil ürünlerine akar spreyi yapmalıyız.

Uyuzların, mis kokulu aromaterapi ile hem yaşadığımız alandan hem vücudumuzdan uzaklaştırmak için vereceğim tarifi muhakkak uygulamanızı tavsiye ederim.

GENEL SPREY

Su

Karanfil uçucu yağı

Palmarosa uçucu yağı

UYUZ İÇİN SPREY

(Eşya ve kıyafetler )

Genel Akar Spreyin içine

Ökaliptus uçucu yağı NEEM UÇUCU YAĞI

VÜCUT SPREYİ

Lavanta uçucu yağı

Sedir uçucu yağı

Karanfil uçucu yağı

Palmarosa uçucu yağı

Nane uçucu yağı

Unutmayın; size özel, sizi iyi edecek bir mis koku mutlaka vardır …

title