Haberler

40 Yaş Üstü Adayların Tercih Edilme Nedenleri Nelerdir?

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
19.08.2024 02:55

Bazı iş kollarında, 40 yaşının üzerindeki insanlar daha fazla tercih edilmektedir. Bunun farklı nedenleri vardır. En önemli nedeni, 40 yaşının üzerindeki insanların daha olgun ve kendini yetiştirmiş çalışanlar olarak düşünülmesidir. Bunun tartışılacak tarafları var elbette. İkinci neden -belki de en önemlisi budur- 40 yaşının üzerindeki insanların daha dinamik ve hareketli olduklarına dair düşüncedir. Ne gençtirler ne de yaşlı… Çalışma coşkusunu kaybetmediği düşünülen bu insanlar, gençlere ya da yaşlılara göre daha fazla tercih edilirler. Bunlar ne kadar doğrudur, yanlış yönleri nelerdir? Bu yazımızda 40 yaş üstü adayların tercih edilme nedenleri üzerinde duracağız.

40 Yaş Üstü Adaylar

Toplum içinde de 40 yaşının bir ara dönem olduğu, hayatın 40 yaşından sonra başladığına dair bir inanç vardır. Bunun bir teselli olduğu söylenebilir ancak hakikat payının bulunduğunu da belirtmek gerekir. 40 yaş ve üzeri yaşlar, insanın hayat döngüsünde tecrübelerinden en fazla yararlandığı, gelecekle ilgili yeni ve daha gerçekçi projeler ürettiği bir dönemdir. Artık bu yaşa gelen insanlar, kendilerini sahip oldukları tecrübelerden dolayı hem yenileyebilirler hem de önceye dair yararlı bilgilerini en iyi şekilde kullanabilirler. Tabii biraz da kültürümüzün 40 sayısına verdiği özel anlam da vardır bu düşüncenin iş hayatında kabul görmesinde. Bilindiği gibi 40 sayısı Türk kültüründe önemli sayılardan biridir. Belki bu yüzden 40 yaş ve üzerindeki çalışanlara hem tecrübelerinden hem de işe bakışlarından dolayı özel bir önem veriliyor olabilir.

40 Yaş Altındakilerin Suçu Ne?

40 yaşının altındaki insanların hiçbir suçu yok elbette. Bazı şirketler, 30 yaş ve altındaki kişileri, sırf daha az ücret verip daha fazla emek alabilecekleri için tercih ederler. Bu, iş hayatında çok rastladığımız bir olgudur. Biraz da deneyimsizliklerinin kurbanı olur, 40 yaşının altındaki çalışanlar. 40 yaşına kadar türlü deneyimler yaşayan kişiler de muhtemelen, benzer muamelelere maruz kalmışlardır. Yani onlar da düşük ücretlerle ve fazla mesai ile istihdam edilmişlerdir. Onların 40 yaşının üzerine çıktıklarında sahip oldukları deneyim, belli pozisyonlar için daha fazla tercih edilmelerini sağlıyor. Ve ne yazık ki bu insanlar, 40 yaşın altındaki adayları, kendilerine yapılan muamelelerde olduğu gibi düşük ücretlerle ve fazla mesai ile istihdam etmek istiyorlar. Şimdi "Ben böyle yapmıyorum." diyen yöneticileri duyar gibi oluyorum. Doğrudur, bazı 40 yaşın üzerindeki yöneticiler daha adil ve rasyonel davranıp 40 yaşın altındaki çalışanlar için doğru bir ücret politikası izliyor. Onların da hakkını vermek gerekir.

Ne Yapmalı?

40 yaşın altındaki çalışanların yapması gereken en önemli şey, işlerine verdikleri önemle, ortaya koydukları ürünle dikkati çekmek, böylece tercih edilen bir çalışan olmaktır. Benzer olgunluk düzeyine daha erken yaşlarda ulaşabilen çalışanlar, her zaman daha avantajlıdır. CV'lerini nitelikli işlerle doldurarak, sonraki dönemlerde, örneğin 40 yaşının üzerinde, şimdi 40 yaşında olanlardan daha iyi pozisyonlarda, ücretlerle çalışabilirler.

title