Haberler

Başarılı Bir Reklam İçin Neler Yapmak Gerekir?

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
29.07.2024 11:40

Reklamda başarı oldukça önemlidir, günümüzde herhangi bir malı ya da hizmeti hedef kitleye satabilmek için onların ilgisini çekebilecek türden bir reklam yapılması gerekir. İçerisinde yaratıcılığın bulunduğu, ihtiyaçları belirleyen, farklı fırsatların sunulduğu bir reklamın tüketiciler için ne kadar cazip olduğunu hepimiz biliyoruz. Başarılı bir reklam, reklam yapan şirketin markasını pazarlamak için kurduğu bir tür iletişimdir. Reklamlar için amacı satış ve pazarlama olan iletişim biçimi demek sanırım çok doğru olacaktır.

Reklamlar bir iletişim biçimi midir?

Modern pazarlama literatüründe reklamın alıcıyla, tüketici ya da müşteriyle kurulan iletişim şekli olduğu söylenir. Günümüzde, bir marka, ürününü anlatırken hedef kitlesine o ürünle ilgili birtakım bilgiler vermek durumundadır. Bu bilgiler, ürüne dair, ürünün niteliklerini öne çıkaran, müşterilerin ürünle ilgili beklentilerine yanıt veren türden olmalıdır. Reklamın başarısı, biraz da markanın, tüm bu bilgileri, uygun formatta ve gerekli miktarda verebilmesine bağlıdır. Bunlar sayesinde hedefindeki müşterilere ulaşabilir, onların beklentilerine karşılık verebileceğini, yaptığı reklamla ortaya koyabilir. Kısacası, reklam bir satış çalışmasından ziyade tüketiciye, markanın kendisini anlatmak için kullandığı çok önemli bir araçtır.

Başarılı bir reklam için neler gerekir?

Reklamın başarısı, ürünün kalitesiyle ilişkili gibi görünür ancak değildir. Ürünü kullanmayan insanlara ürünün kalitesinden söz etmek için reklam yapıyorsak, o reklamın ürüne doğrudan temas eden birtakım içerimleri olmalıdır. Mesela ürünle ilgili bir öykü yaratılabilir. Ürünün yaratılma süreci, belli bir nedene ya da ihtiyaca dayandırılabilir. Öykü yaratmak, markanın ya o öyküye benzer öyküler yaşayanlarla iletişim kurmasını sağlar ya da bu öyküye benzer bir öykü yaşama arzusu uyandırır.

İkincisi görselliktir. Öyküyle başlanan serüven görsel algıya da hitap etmelidir. Kullanım amacı bilinen bir ürünü kullanan bir kişinin yer aldığı reklam, bu reklamda öne çıkan konfor unsurları, tüketicilerin ürünün niteliğiyle ilgili bir imaj oluşturmasını sağlar. Çağımızın belki de en önemli unsurlarından biridir görsellik. Çekici ve doğrudan ürünle ilgili görsel detaylar, önce hedef kitleye ulaşmayı kolaylaştırır sonra satışı…

Bir başka önemli husus da işitsel ögelerin gerektiği kadar kullanılmasıdır. Bu bir müzik yapıtı olabileceği gibi ürünü kullananın monoloğu ya da bir başkasıyla kurduğu diyalog olabilir. Görsel ögelerle birlikte işitsel ögelerin kullanılması reklamın bütünsellik kazanmasını sağlar. Bir hikaye, ancak anlatıcısı varsa hikayedir. İşitsel ögeler de o hikayenin anlatılmasını sağlar ki böylece, marka ile tüketiciler arasında bir kaynaşma sağlanır.

Bütün bunların yanında ürün için kullanılan malzemenin de vurgulanması gerekir. Kullanılan malzemenin kalitesi, konforu, dayanıklılığı vs. gibi unsurlar, satışın dolayısıyla reklamın başarısı için oldukça önemlidir. Bir reklamda ürünün hikayesinden söz ediyorsak, ürüne görsel ve işitsel değer katıyorsak mutlaka o ürünle ilgili niteliksel detaylara da yer vermeliyiz. "Neden bu ürünü satın almalı ve kullanmalıyım? Ürünü ne kadar süre kullanabileceğim?" gibi bir dizi sorunun yanıtı bu ögenin kullanılmasıyla verilebilir.

title