Haberler

Bir Ürün Satışında, Marka Değerinin Etkisi Nedir?

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
28.09.2024 12:16

Marka değeri, günümüz ekonomisinde, şirketlerin en fazla üzerinde durduğu hususlar arasında yer alıyor. Bilinen bir markaya sahip olmanın dışında, o markanın tüketici nazarında değerli olması, tavsiye edilen ve önemsenen bir marka haline gelmesi şirketlerin ürettikleri ürünler ve hizmetlerde en fazla üzerinde durdukları konular arasında. Neden böyle olmasın ki? Birbirinden farklı pek çok şirket ve marka var, her biri rekabet için akla hayale gelmeyecek yöntemlere başvuruyor. Markalarının değerini artırmak adına, en başta ürün kalitesi için girişimlerde bulunuyorlar, ardından markalarının ticari alanda bir sembol ve değer olması için ellerinden geleni yapıyorlar. Markalarının değerini artırmakla, ürettikleri ürünlerin daha fazla insan tarafından tercih edilmesini sağladıkları gibi, yeni markalar üretirken önceki markanın değerini de kullanabiliyorlar.

Nedir, bu kadar üzerinde durulan marka değeri?

Marka değeri…

Tüketicilerin markaya verdikleri değer, markaları yaratan şirketlerin ekonomik değerini de artırır. Tüketici için üretilen mal ve hizmetler, diğer markalar karşısında nitelik ve satış açısından bir adım öne geçiyorsa, daha fazla tercih ediliyorsa o markanın değeriyle ilgili olumlu sözler sarf etmek mümkündür. Marka değeri, tüketicilerin ya da kullanıcıların zihinlerinde, o markaya dair oluşan imajdır. Bu imajın markayla ilgili olumlu ve olumsuz yönleri bulunabilir. Genel anlamda her şirket, ürettiği mal ve hizmetler için olumlu bir marka değeri ve dolayısıyla imajı oluşturmak için çabalarlar. Ki böylece, yeni kitlelere ulaşabilsinler, farklı müşterilere hitap edebilecek duruma gelebilsinler.

Marka değerinin ürünlerin satışına ektisi var mıdır?

Hemen, kestirmeden cevap verelim başlıktaki soruya: Evet, vardır. Marka değerine dair bir çalışma yapan, sadece reklamlara değil müşteri memnuniyetine de önem veren markalar için sorunun cevabı budur. Markasını değerli kılma adına herhangi bir girişim yapmayan şirketler, bir gün ticari alanda değerli markalardan daha geriye düşeceklerini bilmeliler. Marka değeri, müşterilerin kalite algısını yansıtır. Kaliteli bir mal kullandığını düşünen tüketiciler, her zaman için kullandıkları markaya daha sadık olurlar. Dolayısıyla o markanın değeri artar, zihinlerindeki imajı diğer markalara göre daha farklı bir noktaya çıkar. "Başka bir markadan alışveriş etmem." diyen pek çok insanla karşılaşmışınızdır. Bu insanların az önceki yanıtı vermelerinin nedeni, markaya duydukları güven değildir sadece, o markanın kaliteli ürün üreteceğini, malının arkasında duracağını, kendisini memnun edeceğini bilmeleridir. Bu yüzden fiyat gibi bir parametreyi önemsemeksizin, her zaman kullandıkları markayı kullanmaya devam ederler.

Şirketlerin, günümüz ticaret dünyasında en fazla üzerinde durması gereken konulardan biri marka değeridir. İyi bir satış potansiyeli, müşteri sadakati, yeni müşterilere açılma gibi hedefleri varsa muhakkak surette markalarına farklı yatırımlar yapmaları gerekir. Gün gelir, yaptıkları yatırımın çok daha fazlasını müşteri sayısı, tanınmışlık ve marka değeri olarak geri alırlar.

title