Haberler

Ebeveynler, Okul Dönemindeki Çocuklarının Üzerindeki Sınav Baskısını Azaltmak İçin Ne Yapmalıdır?

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
13.09.2024 11:16

"Hayat bir sınavdır." derler ve bu sav, çok doğrudur. Hayat zorlayan, bıktıran ve ardından başarı ya da başarısızlık getiren bir sınavdır. Bu sınavı, hangi yaştan olursa olsun, öğrenciler daha fazla hisseder. Eğitimin sınavsız olamayacağını pek çok insan bilir ancak bu sınavların kaygıyı ve baskıyı artıracağını çok fazla hesap etmezler. Özellikle ortaokul ve lise son sınıftaki öğrenciler, üzerlerindeki sınav baskısıyla ruhsal ve bedensel sorunlar yaşarlar. Yaşadıkları sorunlar, genellikle onların karşısına olumsuzluklar şeklinde çıkar. Kimi öğrenciler de yaşadıkları kaygıyı avantaja dönüştürebilirler. Kaygıyla beraber, daha başarılı olabilirler.Bu noktada ebeveynlere düşen görevler de vardır. Çocuklarının yaşadığı baskıyı fark edip, onların kaygılarını azaltmak için ellerinden geleni yapmak durumundadırlar. Bu yazıda, ebeveynlerin çocuklarının üzerindeki baskıları azaltmak için neler yapacağı üzerinde duracağız.

Ebeveynlere düşen görevler

Anne baba olmak çok zordur. Çocuklarının her türlü sorunuyla ilgilenen anne babalar, her an onların yanında olmak durumundadır. Bunu becerebilen ebeveynler olduğu gibi bu konuda deneyimsiz olan ebeveynler de vardır. Çocukları büyüdükçe sorumlulukları artan anne babaların, çok hassas olması, tüm dikkatlerini çocukların sınav stresiyle mücadele edebilmesi üzerine yoğunlaştırmalıdırlar. Bunun için üniversite okumak, iyi bir eğitim almak, kalın kalın psikoloji kitapları okumak gerekmez. Çocuklarının durumlarını yakından takip eden veliler, onlasın sınav kaygısıyla ne tür problemler yaşadıklarını fark ederler.

Öğrenciler üzerindeki baskıyı azaltma stratejileri

1. Sükûnet: Her şeyden önce anne babanın, zaten gerginlik yaşayan çocuğunun gerginliğini daha fazla artırmaması gerekir. Onun içinde bulunduğu durumu fark ettiği an, daha sakin olmalı, çocuğunun daha fazla gerilmesini engellemelidir. Zira ebeveynin gerginliği çocuğun fazladan gergin olmasına neden olur ki bunun sonucu her zaman olumsuzdur.

2. Ders dışı etkinlikler: Hayat sınavdır ama zaman zaman ders dışı etkinliklerle hayatın sınav olduğu çocuklara unutturulabilir. Ara sıra mola vermek gerekir. Anne babalar, çok fazla çalışan, hayatı test çözmekle geçen çocuğun yaşadığı strese dayalı kaygıyı azaltmak için sinemaya gitmek, yürüyüş yapmak, sportif etkinliklere katılmak gibi etkinlikler yapabilir. Bunlar, rahatlamayı sağlar, mutluluğu artırır, sınavın yarattığı kaygının geçici bir süre de olsa unutulmasını sağlar.

3. Olumlu bedeni dilini kullanma: Çocuklar, anne babaların bedeni diline çok dikkat ederler. Özellikle deneme sınavlarından ya da yazılı sınavlardan sonra, çocuğunun beklediği puanı alamaması karşısında mümkün olduğu kadar olumlu beden dili kullanmalıdır. Böylece çocuğun gerginliği azalır.

4. Ödüllendirme: Ödüllendirme, çocuğunuza verdiğiniz değeri gösterdiği gibi onun motive olmasını da sağlar. Aldığı puana göre değil de performansına göre çocuğun en sevdiği şeyler ödül olarak verilebilir.

5. Diyalog: Anne babalar, çocuklarıyla bol bol konuşmalı, onun yaşadığı sıkıntıyı azaltmak adına konuşarak rahatlamalarını sağlamalıdır. Sınavlar hakkında olumlu konuşmalar yapmak durumu kolaylaştırır.

title