Haberler

İlişkilerdeki En Önemli Sorun Narsist Eşler

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
17.09.2024 01:19

Narsisizm Türk Dil Kurumu'nun Türkçe Sözlüğünde "özseverlik" şeklinde tanımlanır. Özseverlik, bir insanın kendini sevmesi anlamına gelir. Çağdaş eğitim ve sosyal bilimlerin "Kendinizi sevin!" vurgusuyla aynı anlama gelmez narsisizm. İnsanın kendisini aşırı sevmesi, kendisinden çok fazla hoşlanması, bir başkasının kendisi gibi güzel, yetenekli ve değerli olmadığını düşünmesi demektir. Yani kısacası özseverlik ya da narsisizm, bireyin kendini haddinden fazla sevmesi, bunu bir tutkuya dönüştürmesidir. Bu, ciddi bir sorundur. Kişinin sadece kendisine zarar vermez, aynı zamanda çevresindeki insanlara da zarar verir. Özellikle de narsist evli ise eşine…

Narsist eşler…

Narsist bir partnere ya da eşe sahipseniz, çok fazla yorulacağınızı, hatta yıpranacağınızı, hadi biraz daha ileri giderek söyleyelim zarar göreceğinizi söylemek lazımdır. Narsisizm bir kişilik bozukluğudur. "Narsistik kişilik bozukluğu" olarak adlandırılan bu durum, farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve kendini gösterebilir. Manipülasyon yapmayı seven bu eşler, kendilerini güzel ve iyi göstermek için farklı taktikler uygular. Önemli olan kendileridir, kendi mutlulukları, sağlıkları ve huzurları için eşlerini hiç çekinmeden, önünü arkasını düşünmeden kontrol altında tutmak, yönlendirmek, kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak isterler. Eğer eşleri uyanık değilse bu konuda başarılı olurlar. Bu, bir kötülüktür. Başta öyle olduğunu düşünmeseler de zarar gören açısından düşündüğümüzde, sürekli olarak bu tür davranışlara maruz kalan bir insan, kendisini değersiz hissetmeye başlar. Çünkü narsist eşin kendisini değerli hissetmesi lazımdır. Bu yüzden, narsist eş sürekli olarak eşini incitir, üzer, onun ruh sağlığını olumsuz etkileyebilecek türlü manipülatif davranışlarda bulunur.

Zor insanlardır…

Narsistlerle anlaşmak gerçekten çok zordur. Özellikle bu insan, birlikte yaşamak zorunda olduğunuz eşinizse… Narsist eşe tabi olmak, onun istediği gibi davranmak, ona arzu ettiği şekilde duygusal ve fiziksel hizmet sunmak ilişkinin yolunda gitmesini sağlar. Narsist, sürekli olarak ister, vermeyi bilmez. Daha çok küçükken aldığı terbiyeyle ilişkili olarak edinmiştir bu davranışı. Dolayısıyla narsist bir eşle evliliğin sürdürülmesi için ona tabi olmak oldukça önemlidir. Fakat bu, kişinin daha fazla zarar görmesine yol açar.

Narsist eşle evlilik ilişkisi nasıl sürdürülür?

Narsist eşle evli olmak zordur, eğer onun narsist olduğunu anlarsanız narsisizm ile ilgili bilgi sahibi olmanız lazım. Onu anlamak, onunla ilişki kurmanın anahtarıdır. İkincisi narsist eşi rol model haline getirmemek gerekir. Ondaki kendini sevme yatırımını tersine çevirmenin yolu, sahip olduğu güzelliği, etkileyiciliği ya da başarıyı ona hissettirmemektir. Narsist eşe, kendinizi açmalı, onun davranışlarından dolayı gördüğünüz zararları açık bir dille anlatabilmelisiniz. Dördüncüsü, narsist eşin her isteğine hemen yanıt vermemelisiniz. Arada engeller olmalı ve narsist eş bu engelleri aşamamalıdır.

Bunların dışında farklı yöntemler de geliştirilebilir. Eğer mutlu olmak istiyorsanız narsist eşle nasıl yaşayacağınızı öğrenmeniz gerekir.

title