Haberler

İş Görüşmelerinde Ne Kadar Doğru Söyleniyor

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
22.07.2024 06:04

İş görüşmeleri, pek çok insanın korkulu rüyası. Başarı şanslarını artırmak isteyen insanlar, iş görüşmelerinde birtakım taktik ve teknikler kullanıp istedikleri pozisyonu elde etmek için çabalarlar. Kimileri de hazır kurallara uymaktansa o an içlerinden ne geliyorsa onu yapıyorlar. Bunların hangisi doğru, elbette tartışılabilir. Tabii ki hazırlıklı olmak çok doğrudur ama hazırlıklı olmak için kalıplaşmış birtakım cümleleri ezberleyip, bu cümlelerin dışında başka bir şey söylememeye koşullanmak hataları da beraberinde getirebilir. Hatta bu yüzden, zaman zaman, kaçınılmaz olarak yalan söylemek durumunda da kalınabilir. Peki bu durumda ne yapmalı?

Doğru söylemenin bir derecesi var mıdır?

Prensip olarak, iş görüşmelerinde doğru söylemek gerektiğini kabul etmek gerekir. Kapasiteniz, yeterlilikleriniz, elde ettiğiniz başarılar, ödülleriniz, daha önce çalıştığınız şirketler… Bütün bunlar, sizlere iş görüşmelerinde sorulur. Görüşmeyi yapan kişi, biyografinizi öğrenmek ister. Doğal olarak sizi alacağı pozisyon için uygun olup olmadığınızı bu sorularla ölçüp tartar. İş görüşmesine katılan kişi de ya bilerek ya da bilmeden bazı bilgileri doğru olarak vermeyebilir. Yanılarak yanlış bilgiler verebileceği gibi bilerek ve isteyerek yalan da söyleyebilir. Doğru söylemenin bir derecesi olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olmayan kişiler, bazen bütün konularla ilgili bilgileri doğru olarak vermezler. Bilmek gerekir ki sizinle görüşen yetkili, yalan söylediğinizi anlar, anladığı anda da bu durum, aleyhinize olabilir.

Önemli olan sizin o anda neler söylediğiniz değildir

Gerçekten de durum böyledir. Görüşmeci, sizin verdiğiniz bilgilerden ziyade vermediklerinizi, o anki halinize bakarak görmeye ve değerlendirmeye çalışır. Unutmayın ki karşınızdaki insan, insan psikolojisini çok iyi bilen, karşısındaki insanın yalan söyleyip söylemediğini hızlıca anlayabilen ve asıl itibarıyla o gün ve o an, söylediklerinizi alınacağınız işle ilgili olarak analitik bir şekilde değerlendirebilen bir insandır. Bu yüzden, yalan söyleseniz bile sizin doğru söyleyip söylemediğinizi kolaylıkla anlar. Çünkü onun asıl derdi, sizin söylediklerinizden ziyade o pozisyona layık olup olmadığınızdır ki bu, kolayca anlaşılabilecek bir durumdur.

Mümkün olduğu kadar görüşmeciyi yanıltmamaya çalışın!

Görüşmeciyi yanıltmamak için çabalayın, bunun nedeni yanıltmanın aleyhinize sonuçlanacağıdır. Söylediğiniz yalanın -bu yalan büyük çaptaysa bir de- anlaşılması hiç de hoş olmaz. En azından daha önce çalıştığınız şirketle ilgili söyleyeceğiniz doğru olmayan bilgi, onlara ulaşacak belgelerle ortaya çıkarsa sorun yaşarsınız. Elbette, durum böyle olunca ya işinizi kaybetme riskiyle karşılaşırsınız ya da başka problemler söz konusu olabilir. Küçük, anlaşılması imkansız yalanların söylenmesi kabul edilebilir. Örneğin, öğrencilik yıllarında yaptığınız etkinliklerle ilgili doğru olmayan bilgilerin şirket yetkilileri tarafından öğrenilmesi olanaksızdır. Mümkün olduğu kadar görünümünüze dikkat etmeli, davranışlarınızı iyi ayarlamalı, beden dilinizi en iyi şekilde kullanmalı ve güvenilir biri olduğunuzu göstermelisiniz.

title