Haberler

İş Hayatında Başarı İçin Yetkilerinizi Devretmeyi Bilin!

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
09.08.2024 03:43

Hangi düzeyde olursa olsun, yöneticilerin yaşadıkları sorunlardan biri de yetki devridir. İnisiyatifi eline alan, yönetim becerilerinin üst düzeyde olduğunu düşünen, kendini adanmış biri olarak gören yöneticiler, yetkilerini kullanma konusunda cömert davranırken, devretme konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Sanki yetkilerini devrederlerse bunun yöneticilik başarılarına zarar vereceğini düşünüyorlar. Bazıları da bunun acizlik olarak yorumluyor. Bir yöneticinin tüm yetkileri kendi üzerine almasının, kendisini ne kadar çok yoracağını, ne tür sıkıntılar oluşturacağını hesap etmemesi biraz da onun yöneticilik konusunda becerilerini sorgulamasının gerektiğini gösteriyor. Bu yazıda bir yöneticinin yetkilerini devretmesinin ne kadar önemli olduğu, kendisine ne tür faydalar getireceği üzerinde duracağız.

Yetki Devri Nedir?

Her yöneticinin, iş sahasıyla ilgili birtakım yetkileri ve sorumlulukları vardır. Yetkileri, elbette sınırsız değildir ve bu yetkileri sorumsuz bir şekilde kullanamaz. Belli bir çerçeve içerisinde kullanılabilecek bu yetkilerin sınırları, yöneticinin idari kabiliyetiyle, işi kotarma becerisiyle ve başarılı olma hırsıyla yakından ilişkilidir. Yetki devri, bir yöneticinin iş yükünü azaltmak, çalışanı işe daha fazla adapte etmek için sahip olduğu kimi yetkiyi ya da yetkileri astlarına ya da ekip üyelerine vermesidir. Bu, geçici bir devirdir, hiçbir şekilde yetkiler, sınırsız ve uzun bir süreliğine devredilmez. Yöneticilerin sahip oldukları yetkileri, ekiplerinden birine devretmesi, bu yetkiden vazgeçtikleri anlamına gelmez. Önemli olan yöneticinin ekibindeki üyelere güvendiğini, onların becerilerini önemsediğini, bu işi onlar olmadan yapmasının zor olduğunu göstermesidir. Bu, bir liderlik anlayışıdır aslında. Klasik bir yönetici olmadığını göstermek isteyen biri, demokratik ve katılımcı çerçevede birlikte çalıştığı kişilere yetkilerinin bir bölümünü devredebilmelidir.

Neden Yetki Devri?

Herkesin birbirinden farklı kabiliyetleri ve becerileri vardır. Yönetici pozisyonundaki kişi, astlarının kabiliyetlerinden ve becerilerinden yararlanmasını bilmelidir. Ekipteki bir kişiye devredeceği yetkinin başarıyı yakalaması için fırsat olabileceğini hesaba katmalıdır. Yöneticilerin her konuda çok iyi olduğunu söyleyemeyiz, onların da eksik olduğu konular vardır ve bu eksiklikleri tamamlamanın en önemli yollarından biri de yetkiyi devretmeyi bilmektir. Bu sayede olası riskler azaltılır, yönetici daha fazla yorulmaktan kurtulur, olası başarısızlıkları bu sayede önlemiş olur. Çağdaş bir yönetim anlayışına sahip olan yöneticiler, etkin bir çalışma ortamı kurmak istiyorlarsa, muhakkak surette yetkilerini devretmesini bilmelidir. İleride yönetici olma ihtimali bulunan bir asta yetkilerin devredilmesi, onun daha özgüvenli ve sorumlu olmasını da sağlar. Böylece çalışanlar, şirkete karşı aidiyet duygusu besler, şirketin kendisini düşündüğüne inanır.

Bir ekipte, farklı uzmanlıklara sahip çalışanlar bulunabilir. Bu kişilerin uzmanlık alanlarına giren konularda, yetki devriyle birlikte inisiyatifi ellerine almaları olumlu bir iş atmosferi doğurur. İşler, profesyonel bir bakış açısıyla ve çözüm odaklı olarak yürütülmeye başlanır. Zamandan sağlanan tasarruf da cabasıdır. Ayrıca, yönetici, eğer astlarının gözünde saygınlık kazanmak istiyorsa bu yola başvurmalıdır.

title