Haberler

İş Yerlerinde Verimliliği Engelleyen Tuzaklar

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
06.08.2024 12:59

İş dünyasında verimlilik oldukça önemlidir, hatta belki de çalışanların değerlendirilmesinde kullanılan en kritik ölçüttür. Verimlilik, işletmenin karlılığını doğrudan etkiler. Bu yüzden işletmeler, verimliliği artırmak için birtakım tedbirler alır. Çalışanların üst düzey bir performansla çalışması için ödüllendirmeye başvurulur, terfi ve prim argümanları devreye sokulur. Böylece çalıştığı kurumu seven, isteyerek ve büyük bir hoşnutlukla çalışan iş görenlerle verimliliği merkeze alan bir işletme kültürü yaratılmak istenir. Peki, bu her zaman mümkün müdür?

Verimliliğin Önündeki Engeller

Verimliliği sağlayan faktörler olduğu kadar verimliliği engelleyen faktörler de vardır. Bu faktörler, işletmeler için handikap olarak görülür. İş görenin işine odaklanabilmesi, konsantre olabilmesi, zamanı verimli kullanabilmesi, zamanını alan unsurlardan uzak durabilmesi için işletme içinde bazı tedbirler alınır. Çünkü çalışanların işlerine yoğunlaşmasının önünde birbirinden farklı ve cazip görünen engeller vardır. Bu engellerin ortadan kaldırılması, çalışanların en üst düzeyde bir verimlilikle çalışması da öyle kolay çözümlenebilecek bir konu değildir. Verimliliğin önündeki engelleri şu şekilde sıralayabiliriz:

• Konsantrasyon eksikliği.

• Yöneticilerin eşit ve adil davranmaması.

• Zamanı iyi kullanma konusunda çalışanın eksiklikleri.

• Çalışanın farklı ilgiler geliştirmesi.

• Çalışanın işini ya da pozisyonunu sevmemesi.

• Çalışanın çözümlemek için uğraştığı sorunlara takılıp kalması.

• Çalışanın işine motive olamaması.

Bütün bu faktörler, işletmelerdeki yöneticiler tarafından çoğu zaman fark edilemeyebilir. Liderlik özelliklerine sahip olan yöneticiler, verimliliği azalan çalışanların içinde bulunduğu durumu fark ederek uygun çözümler bulurlar. Eğer uygun çözümler bulunamazsa durum giderek daha da karmaşık bir hal alır. Çalışanın bu durumu, ilgili departman için problem oluşturmaya başlar, hatta diğer çalışanlar da bu durumdan rahatsız olur.

Verimliliği Artırmak için Neler Yapılmalıdır?

Her işletme, verimliliği artırma konusunda birtakım girişimlerde bulunur. İşletmenin faaliyet gösterdiği sektöre, büyüklüğüne, kültürüne göre alınacak tedbirler de farklılaşır. Fakat genel bazı hususlar vardır ki tüm işletmelerde verimliliğin artmasını sağlar. İlk önce birtakım kriterlerden yararlanarak hangi personelin verimliliğinin düştüğü belirlenebilir. Verimliliği düşen ve işletmeye eskisi gibi katkı sunamayan personelin niçin bu durumda olduğu üzerinde durulur. Bunun birtakım nedenleri vardır elbette, bu nedenlerin belirlenmesi sorunun daha kolay çözülmesini sağlar. Verimliliğin düşmesine yol açan sorunlar belirlendikten sonra uygun çözüm yolları kullanılır. Mesela personelin görev alanı ve sorumlulukları değiştirilebilir. Kendisine bir süreliğine, kafasını toplaması için izin verilebilir. Ücret ve terfi konusunda sıkıntılar yaşıyorsa evvela ücret konusu çözümlenebilir. Terfi ikincil bir konudur ama en azından performansına ve verimliliğine göre terfi edebileceği de söylenir. İşin niteliğiyle ya da güçlüğüyle ilgili bir sorun varsa çalışana eğitimler verilebilir. İşe motive olması sağlanabilir.

Bütün bu tedbirler ve daha başkaları, çalışanların verimliliğini dolayısıyla şirketlerin karlılığını artıracaktır. Verimliliği düşen çalışanı gözden çıkarmak yerine, onun sorunlarını çözmek esas olmalıdır.

title