İşe Yeni Başlayanlar İçin Başarı Sırları
Karan Tugay Gönenç
Başarılı olmak ideali, hayat amacı, varmak istediği hedef olan herkesin en çok istediği şeylerden biridir. Pek çoğumuz başarıya aç ve susamış olarak sürdürürüz yaşamımızı. Tutunacak bir dalımız vardır, bu dal sayesinde kendimizi mutlu ve huzurlu hissederiz. Elde etmek istediğimiz maddi ve manevi kazançlar, benliğimizi idrak etmemizi ve kendimizi gerçekleştirmemizi sağlar. Özellikle iş hayatına yeni atıldıysak, başarılı olmak ve yöneticilerin gözüne girmek için neler yapmamız gerektiği konusunda birtakım sırları öğrenmek isteriz ki bunlar, bizim sadece işimize değil hayata da tutunmamızı sağlar. Bu yazıda, iş hayatına yeni atılanların nasıl başarılı olabilecekleri üzerinde duracağız.
Başarı, Başarmak, Başarılı Olmak…
Okul bitmeden önce hedefler konur, uzak ya da yakın vadeli planlar yapılır. Okul bitip de iş hayatına girildiğinde bu hedeflere ulaşmak için emek harcanır. Hayat, asıl o zaman başlar. İnsanlar o zaman tanınır, kazanma kavramı hakkında daha açık ve doğru bilgiler edinilir. Kısacası, iş hayatına yeni başlayan kişi hem kendini hem de kendi dışındakileri pek çok yönüyle keşfetmeye başlar. Buna tanıma süreci diyebiliriz. Bu süreci doğru ve sağlıklı bir şekilde atlatabilmek için birtakım bilgilere ihtiyaç vardır. Bu bilgiler, kişiyi bulunduğu noktanın daha ötesine taşır.
1. Öğrenmeye açık olun : Ortaya nitelikli eserler koyabilmek için öğrenmeye açık olmak gerekir. Bir çalışan, almaçlarını yeterince açarsa, çevresindeki insanların, özellikle de deneyimli olanların iş ilişkilerini nasıl yönettiğini takip ederse kendi kişiliğini kurmak için çok iyi bir adım atmış olur. Hiçbirimiz annemizin karnından, bir konunun profesyoneli olarak doğmuyoruz. Okuyarak ve izleyerek öğreniyoruz. Bunu yaparken de doğal olarak kendimizi geliştiriyoruz.
2. Yaptığınız işin arkasında durun : İyisiyle kötüsüyle, doğrusuyla yanlışıyla ürettiğiniz eserlerin arkasında durun, onu savunun. Bu, beğenilmeyecek bir eser üretseniz bile en azından emeğinize saygı gösterilmesini sağlayacak, sizin o iş için ortaya koyduğunuz mesainin takdir edilmesine vesile olacaktır. Eğer eksikleri olan, ekip arkadaşlarınızınkine göre daha niteliksiz bir iş üretseniz bile bu işi kendinizi vererek yaptığınızı gösterirseniz yöneticileriniz tarafından takdir edilirsiniz. Siz de kendi işinizi eleştirirseniz, kendinizi yöneticilerinizden önce yermeye başlarsanız o zaman karşınızdakine, sizi daha fazla eleştirmek için fırsat tanımış olursunuz.
3. İş arkadaşlarınızla ilişkilerinizi belli bir düzeyde olsun : Beşeri ilişkiler, özellikle iş hayatında çok önemlidir ancak kimi zaman çalışanlar, düzeyi ayarlamayıp özel sırlarını anlatmaya, yöneticiler ya da diğer çalışanlar aleyhine konuşmaya başlarlar ki durum, o zaman çok tehlikeli bir hal alır. Kimseye tam olarak güvenemeyeceğinizi bilmeniz lazım. Sırrınızı verdiğiniz arkadaşınız, bir süre sonra rakibiniz olabilir.
4. Spor yapın, düzenli besleni n: Sadece iş hayatında değil, her zaman için spor yapmak ve düzenli beslenmek insanın daha sağlıklı ve zinde olmasını sağlar. Özel sektörde çalışanların, başarılı olmak için ekstradan zinde olması lazımdır. Mümkün olduğu kadar dengeli beslenmek, vücudun ve kafanın gerektiği gibi çalışmasını önleyecek aktivitelerden ve yiyeceklerden uzak durmak gerekir.