Haberler

Network’ü Geniş Olan İnsanların 4 Ortak Özelliği

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
13.08.2024 01:26

İngilizceden dilimize giren "network" sözcüğü "ağ, ağ oluşturmak" anlamlarına gelmektedir. İş dünyasında genel olarak "iş hedeflerine ulaşmak için bireyler ve şirketlerle profesyonel ilişkiler kurmak" anlamına gelen "network" kelimesi, iş insanlarının başarılı olmak için yaptıklarını anlatırken en çok kullandığı kelimelerden biridir. "Network kurmak" biçiminde de kullanılan bu kelime, birtakım faaliyetlere katılmak, aynı pozisyondaki ya da daha üst pozisyondaki kişilerle iletişim kurmak, sosyal medya aracılığıyla başka insanlarla bağlantıya geçmek anlamlarına da gelmektedir. Çalışma yaşamında, bir işin bitirilmesi, tamamlanması, iyi bir sonuçla sonlandırılması için daima ihtiyaç duyulan beşeri ilişkileri ifade eden "network kurmak" belli bir yere gelen insanların özel sırlarından biridir. Network kurmak, sektördeki ve sektör dışındaki insanlarla iyi ilişkiler geliştirmek neden önemlidir?

Network'ü Geniş Olan İnsanlar…

İnsanlarla iyi ilişkiler kurmak hem arkadaşlık hem de iş yaşamı anlamında çok önemli bir olgudur. Çıkarcı bir düşünceye sahip olmadan, bağlantıda kalınan ve zaman zaman ortak işler yapılan kişiler sadece iş ortakları değildir, aynı zamanda iyi birer dosttur. Onlarla birtakım işleri bir arada kotarmak başarı anlamında oldukça önemlidir ancak bu işler kotarıldıktan sonra, kurulan dostluklar, gerçekleştirilen samimi diyaloglar, en az iş başarısı kadar önemlidir. Network kurmak ya da geniş bir network ağına sahip olmak, belli bir pozisyonda çalışan birinin daha ileri gitmesini sağlar. Onun, kendisine verilen işi kısa bir sürede ve istendiği gibi yapmasına yardımcı olur. Kısacası network'ü geniş olan kişiler, diğerlerine göre bir adım daha öndedir ve kolay bir biçimde ilerlerler.

Bugünün iş dünyasında hem yeni bir işe başlarken hem de var olan işle ilgili girişimlerde bulunurken kurulan bağlantılar oldukça etkidir. Bir malı ya da hizmeti daha ucuza almak, proje geliştirirken destek bulmak, pazarı genişletmek için yardım almak üzere her zaman işletme dışında birilerine ihtiyaç duyarız. Bu insanlar, verecekleri destekle bizim bir adım daha ileri gitmemizi sağlar. Bu yüzden mümkün olduğu kadar network'ümüzü genişletmek için çabalarız fakat unutmamak gerekir ki iyi bir network'e sahip olmak için birtakım özelliklere sahip olmak gerekir.

Network'ü Geniş Olan Kişilerin 4 Ortak Özelliği Nedir?

  1. İnsanlarla sahici ilişkiler kurmak, onlarla ilgilendiğimizi göstermek samimiyetin işaretidir. Pek çok insan, samimi olmayı örneğin maddi çıkarlar yerine daha fazla yeğler. İş ilişkileri kurarken doğal ve her zaman nasılsak öyle olmamız gerekir. İnsanların bizi tanıması için onlarla sahici ilişkiler kurmak, ilgilenmek oldukça önemlidir.
  2. Başka insanlara yardım etmek, network'ümüzü genişletmeye yarayan en önemli ikinci özelliktir. Eğer yardım görmek istiyorsak, yardım etmeliyiz. Zor durumda olan birine, işini halletmek için çabalayan sektörden bir arkadaşımıza sunduğumuz yardım, her ne kadar karşılıksız yapmış olsak da bu yardımı, gün gelir bize sunulan destek ve yardım olarak geri döner.
  3. Sabır, network'ü geniş özelliklerinden biridir. "Sabreden derviş, muradına ermiş!" atasözünü hatırlamak lazım, bir işle ilgili olarak ortaya koyduğumuz çabanın meyvesini yemek için. Her sorunu kısa bir sürede ve istediğimiz gibi çözümlememiz imkansızdır. Sabır, çabamızın meyvesini yememiz için ortaya koyabileceğimiz en önemli davranıştır.
  4. Network'ü geniş olan insanların bir başka özelliği de kurdukları ağın kalitesine odaklanmaktır. Nitelikli, yaptığı işin farkında, değer gören ve veren insanlarla iletişim halinde olmak, onlarla çalışmak, bizim kalitemizin de artmasını sağlar.
title