Haberler

Yönetici Koçluğu Alan Şirketlerin Performansındaki Finansal Değişime Etkisi

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
09.09.2024 11:08

Yönetici koçluğu, işletmenin iyi yönetilmesi, verimlilik, yönetici-çalışan ilişkileri vb. için oldukça önemlidir. Bir işletmenin gelişebilmesi ve sektörde çok iyi bir konuma sahip olabilmesi için yöneticinin yaptığı işin inceliklerini bilmesi gerekir ancak bundan da öte birtakım başka becerilere sahip olması gerekir. Koçluk işte bunun için önemlidir. Günümüzün rekabetçi ortamında, yöneticiler birtakım özel becerilere sahip olmalı ki yüksek performans gösterebilsin. Bunun için özel bazı çalışmalar gerekebilir, yönetici koçluğu yöneticilerin bu becerileri kazanmasını sağlayan olanaklar sunar.

Yönetici koçluğu nedir?

Kendi potansiyelini keşfetmek isteyen üst ve alt düzeydeki yöneticilerin, ekip liderlerinin aldığı özel koçluk seansları "yönetici koçluğu" olarak adlandırılır. Yöneticinin vizyon sahibi bir lider olabilmesi, kişisel farkındalığını geliştirebilmesi, bütünsel bir bakış açısına sahip olabilmesi, iletişim becerilerini geliştirip çalışanların kuruma bağlılığını artırabilmesi, ekip çalışmalarında yönetici-ast ilişkisinin belli bir düzene kavuşturulabilmesi için yönetici koçluğu çalışmaları yapılır. Yönetici koçluğu sayesinde üst ve alt düzey yöneticilerle ekip liderleri, belirlenen stratejik hedeflere ulaşmak için daha farklı yöntemler kullanmaya başlayabilecektir, kendi vizyonlarıyla kurumun vizyonunun örtüşmesi için çaba harcayacaktır, kazan-kazan düşüncesiyle çalışanların memnuniyetinin yükseltilmesi adına farklı uygulamalara girişecektir.

Yönetici koçluğunun şirketlerdeki finansal değişime etkisi nedir?

Her türden işletme, finansal pozisyonunu değiştirmek, karlılığı artırmak, daha verimli bir iş ortamı oluşturmak ister. Birtakım stratejilerle finansal organizasyonların geliştirilmesini, süreç ve sistemin daha iyi çalışmasını sağlar. Bir işletmenin finansal durumu, yerli para ve döviz cinsinden varlıkların halihazırdaki durumu, mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketimi konularında bilgi verir. Bu kalemlerdeki sorunların giderilmesi, yeni metotlarla işletmenin sermayesinin artırılması, mali durumunun düzeltilmesi, yeni alanlarda varlık gösterebilmesinin sağlanması için gerçekleştirilen girişimler "finansal değişim" olarak adlandırılır. Finansal değişimin gerçekleşmesi, yöneticinin becerisiyle yakından ilişkilidir.

Yönetici koçluğunun faydaları

Yöneticiler, aldıkları eğitimlerle birlikte sadece işletmenin mali durumunu düzeltmezler aynı zamanda çalışanların verimliliğini artırarak işletmeye artı değer katarlar. Yönetici koçluğu, asıl itibarıyla yöneticinin, mali tablosu kötü olsa bile çalışanlarla kurduğu ilişkiyi ve iletişimi geliştirmesiyle elde edilen verimliliği esas alır. Kredi alınarak, sermaye artırılarak ya da başka yollarla işletmenin mali durumu iyileştirilebilir ancak bunlara başvurulmadan da işletmenin mali durumunun düzelmesi için birtakım girişimlerde bulunulabilir. Yönetici koçluğu seansına katılan bir yönetici verimliliğin ve karlılığın artması için işletmenin iç düzeninin iyi işlemesi, kaynakların verimli kullanılması, yeni hizmet modellerinin geliştirilmesi, hizmet sunumunda değişikliklerin yapılması gerektiğini öğrenir. Büyümek ve yeni müşteriler kazanmak için yapılması gereken en önemli şey var olan kaynakları rantabl olarak kullanmaktır. Kaynaklar sadece maddi ya da mali kaynaklarla sınırlı değildir aynı zamanda insan kaynağı da çok iyi kullanılmalıdır. Yönetici koçluğu, yöneticiye tüm bunları gerçekleştirme becerisi kazandırır.

title