Haberler

Yurt Dışında Çalışmak İsteyenlerin Karşılaşabileceği Engeller

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
24.09.2024 04:31

Son dönemlerde yurt dışında çalışmak isteyenlerin sayısı arttı. Farklı nedenlerle insanlar, yurt dışına çıkmak istiyor. Bu durum, ülkemize özgü değil; özellikle Orta Doğu, Afrika, Uzak Asya'dan insanlar Batılı ülkelere göç etmek için birtakım girişimlerde bulunuyor. Ülkelerindeki iç savaşlar, işsizlik, kadınlara yapılan haksızlıklar, savaş gibi nedenler insanların ülkelerini terk etmelerine neden oluyor. Ancak bu tür nedenlerin dışında bilerek ve isteyerek Avrupa ülkelerine gitmek isteyenler de var. Daha iyi bir eğitim almak, farklı iş fırsat ve imkanlarına sahip olmak yurt dışına gitmek isteyen insanlar için en önemli nedenler. Zorunlu olsun olmasın, yurt dışına gitmek isteyenlerin karşılaşabileceği birtakım sorunlar var. Bu sorunların aşılması, gidilecek ülkede rahat edilmesini sağlayabilir. Bugünkü yazımızda yurt dışında çalışmak isteyen insanların karşılaşabileceği engellerden söz edeceğiz.

Neden yurt dışına çıkma kararı

Yurt dışına gitmenin birbirinden farklı nedenleri vardır. Ülkemiz söz konusu edilirse daha çok eğitim ve çalışmak için insanlar, yurt dışına gitmektedir. Her ne kadar zor bir karar olsa da bu kararın verilme süreci sancılıdır. Bu tür büyük kararlar öyle bir anda alınmaz. Karar aşamasına kadar uzun bir düşünme ve muhasebe süreci vardır. Yeni bir kültürde yaşamak öyle kolay değildir. Dili, inancı, değerleri göç eden insanlar için bir handikap olabilir. Ancak birtakım engeller bertaraf edilirse yurt dışında, daha kolay yaşanabilir.

Yurt dışında çalışmak isteyenlerin karşılaşabileceği engeller nelerdir?

Yurt dışına çalışmak için gidecek olan insanların belli sorunları aşması gerekir. Bu sorunları aşamazlarsa çok ciddi durumlarla karşılaşacaklardır. Peki nedir bu sorunlar?

1. Dil: Bu büyük kararı verenlerin karşılaşabileceği en önemli engel, elbette dildir. Dil engelini aşmak, pek çok sorunu çözmek anlamına gelir. Yurt dışına çıkılmadan önce, o ülkenin kullandığı resmi dili öğrenmek gerekir. Gidilen ülkedeki tüm aktiviteler, temelde dille gerçekleştirilecektir. O ülkenin dilini öğrenen kişiler, diğerlerine göre büyük ölçüde rahat edecektir. Çünkü dil öğrenme, diğer sorunların çözümlenmesini sağlayan anahtar bir unsurdur.

2. Meslek ve uzmanlık: Yurt dışında çalışmak isteyenler o ülkeye gitmeden önce işlerini ayarlamalıdır. Eğer bir meslekleri, uzmanlaştıkları bir alan yoksa zaten çok zorlanacaklardır. Özellikle o ülkede ihtiyaç duyulan mesleklerle ilgili bir uzmanlık almış olmak ya da bir sertifika programından belge almak, iş bulmayı kolaylaştırır.

3. Ülkenin kanunları: Gidilecek olan ülkenin kanunlarını bilmek de önemlidir. Ne kadar süreyle geçici olarak ikamet edilebilir, kalıcı oturum nasıl alınabilir, dışarıdan gelenlerin ne tür hakları vardır… gibi soruların yanıtlarını öğrenmek de yurt dışına çalışmak için gidecek insanların yaşamlarını kolaylaştırır.

4. Kültürel uyum: Yetişkin insanlar için kültürel uyum, çocuklarına göre daha önemlidir. Belli bir kültürle yetiştikleri için uyum sağlamakta zorlanabilirler. Ancak çocukları bu konuda daha avantajlıdır. Onlar ebeveynlerine göre daha kolay uyum sağlarlar.

title