Zor Zamanlardan Geçerken Uygulayacağınız Yöntemler
Karan Tugay Gönenç
Hayat zorluklarla doludur, hiç tahmin etmediğimiz bir zamanda yaşadığımız bir olay ya da içsel bir durum bizi altüst edebilir veya yıkabilir. Ve içinden çıkamayız bazen, çırpınır dururuz, medet bekleriz, bir el uzansa da bizi içinde bulunduğumuz durumdan çıkarsa diye sağa sola bakarız. Fakat kimse yoktur, küçücük bir ses bile işitemeyiz. Kendimize yetmek zorundayızdır, kendi kendimize çözüm bulmamız elzem hale gelir. Çünkü bizi, bizden daha iyi tanıyan biri daha yoktur. Zor zamanlardan geçerken, içinde bulunduğumuz olumsuzluklardan kurtulmak için yapabileceğimiz birkaç şey vardır aslında. Fakat bunları, o anda düşünemeyiz, tahayyül edemeyiz. Bugün, zor zamanların yengeç kıskacından nasıl kurtulacağımızı anlatalım.
Durup düşünmelisiniz
Bir an için kötü bir haber aldığınızı düşünün. Örneğin hazırladığınız bir proje üstleriniz tarafından kabul edilmemiş ve bunun için bir uyarı almışsınız. Çok önemli bir proje, bu proje ile yeni bir mecrada varlık gösterecek şirketiniz. Fakat projeniz beğenilmediği için bu mümkün olmadı. Kabul edilmeyen projeniz, işinizle ilgili bazı pürüzlere de neden olabilir. Ne yapmalısınız bu durumda? En başta durup düşünmeniz gerekir. Nerede hata yaptığınızı gözden geçirmeniz, sağlıklı karar vermenizi sağlar. Hatta bir sonraki projenin başarılı olabilmesi adına kendinizi toparlayabilirsiniz.
Bilgi ve deneyimlerinize güvenmelisiniz
Bir şeyler eksik olabilir, yanlış giden hususlar vardır. Fakat unutmayın ki bunlar telafi edilebilir. Bilgi, görgü ve tecrübeleriniz sizin bu günlere gelmenizi sağlayan en önemli şeylerdir. Küçücük bir hata yüzünden gerçekleşen kötü sonuç, ilelebet durumun bu şekilde ilerleyeceği anlamına gelmez. Kendinize güvenmelisiniz. Bu, sizin kolaylıkla toparlanmanızı sağlar. Yaptığınız okumalara, daha önce hazırladığınız projelere, kazandığınız başarılara… bütün bunlar, yolunuzu aydınlatacak ışıklardır.
Uzaklaşın…
Gerekirse uzaklaşın, izin alın, kendinize çekilin. Sakinleşmek ve olan biteni değerlendirmek için olay yerinden, o olayı hatırlatacak her ne varsa bunlardan uzaklaşmak gerekir. Kendimizi unutmamız ve unutturmamız için küçük bir molaya ihtiyacımız var. Bir bakıma kendimizi resetlememiz, zinde bir kafayla kaldığımız yerden devam etmemiz için bu imkanı kendimize tanımalıyız.
Spor yapın
Bedeninizi sporla meşgul edin ya da yorun. İlginizi dağıtmış olursunuz böylece. Hep aynı şeyi düşünmek, başarısızlık ya da kötü sonuçlar üzerinde durmak bir yerden sonra kısır döngüye neden olur. Kısır döngü, bir anafordur. Yutar. İçinden çıkmamız mümkün olmayabilir. Kendine çeken bir cazibesi vardır. Bu yüzden spor yaparak hem beden hem de ruh sağlığımıza yönelik bir şeyler yapmış oluruz.
Annenizi ya da babanızı arayın
Eğer yaşıyorlarsa annenizi ya da babanızı aramanız, emin olun ki sizi içinden çıkılmaz zannettiğiniz durumlardan kurtaracaktır. Rahatlatıcı bir çıkış yolu olarak düşünün anne ya da babanızı. Onların bir cümlesi, çocukluğunuzdan bahisle sizi yönlendirmesi çıkışı daha kolay bulmanızı sağlayacaktır.