Haberler

Concierge mesleğini tanıyalım

Kerem Katıoğlu

Kerem Katıoğlu

İş İnsanı
16.08.2024 12:16

Concierge kelimesini okuduğunuzda aklına ilk olarak ne geliyor?

Yıllarca eğitimini farklı sektör ve firmalara verdiğim dönemlerde katılımcılara ilk bu soruyu sormuştum. Maalesef cevabını tam olarak hiç alamamıştım. Büyük bir kavram karmaşası içerisinde herkes bildiğince anlatmaya çalışmıştı. Hatta aslen otelcilik terimi olan concierge için otelde çalışanlar dahi net olarak tanım yapamamaktadır.

Concierge'in Türkçe karşılığı yoktur. Yani otelcilik kavramını biliyorsanız farklı bölümlerin olduğunu mutlaka bilirsiniz. Reception, resepsiyon olarak Türkçe'ye çevrilir ve misafirlerin giriş çıkış işlemlerinin yanında konaklamaları boyunca hesaplarını ve diğer oda bazlı taleplerini yerine getirirler. Guest Relations ise misafir ilişkileridir. Resepsiyon çalışanlarından ayrı olarak misafirlerinin otel içindeki tüm talep ve dilekleri için kişiselleştirilmiş hizmet vererek memnuniyet üzerine çalışırlar. Misafirlerin girişlerinden çıkışlarına kadar daima ulaşılabilir konumda göreve hazırdırlar. Hatta doğum günü, yıldönümü gibi özel günleri hatırlayarak misafirlerin beklentilerini aşmayı hedeflerler. Bunun gibi onlarca bölüm vardır ve hepsini Türkçe'ye çevirebiliriz.

Ancak "concierge" conciergedir. Bazı otellerde danışma diye adlandırılır fakat bu yanlıştır. Aslen kapıcı olarak tanımlanabilir. 1800 yıllarda özellikle Fransa'da bulunan lüks apartmanların kapıcılarına concierge denilmiştir. Aklınıza temizlik ve apartmanın düzenini yapan kişiler olarak gelmesini istemem. O işleri yapan bölümler zaten bu tür lüks binalarda mevcuttur. O dönemde concierge yapılması neredeyse imkansız görevleri yerine getirmeye çalışmıştır. Dolu bir restoranda, sahibi veya müdürü ile konuşarak extra masa hazırlatma pahasına ona görevi veren kişinin beklentilerinin üzerine çıkmıştır. Biletleri tamamen satılmış konserde en önden yer alabilmiştir. Popüler spor müsabakalarında statü belirleyici olan kategorileri üst seviyelere çıkartabilmiştir. Bu ve bunun gibi genellikle bulundukları çatının altında değil şehir içindeki ayarlamaları en ince detaylarına kadar başarıya ulaştırabilmiş kişilerdir concierge.

1900 yılların başında yine önce Fransa sonra tüm Avrupa'da concierge mesleği apartman veya rezidanslardan çıkarak otellere geçmiştir. Sonuçta lüks evlere sahip olabilecek kalibredeki kişiler bu tarz otellerde konaklamaktadırlar.

Uluslararası concierge derneği 1952 yılında kurulmuş ve artık tüm dünyaya yayılmıştır. Özellikle Avrupa ve Amerika kıtasındaki lüks otellerin vazgeçilmez bölümü concierge olmuştur.

Türkiye'de ise concierge 2003 yılında dernek olmuştur. Özellikle 2000li yılların başında dünyanın en kaliteli otelcilik işletmeleri Türkiye'ye yatırım yapmaya başladıktan sonra concierge görevi hızla önem kazanmaya başlamıştır.

  • Peki concierge'in görevleri nelerdir?
  • Türkiye'de concierge ve İstanbul'da concierge olmak nasıldır?
  • Concierge mesleğinin zorlukları nelerdir?
  • Uluslararası concierge standartları nelerdir?
  • Nasıl concierge olunur?
  • Concierge eğitimi nereden alınır?

Gibi soruları ilerleyen yazılarımda cevaplamayı hedefliyorum.

Concierge mesleğinin simgesi 2 adet çapraz altın anahtardır ve bu anahtarların açamayacağı kapı yoktur.

title