Haberler

Concierge nasıl olunur?

Kerem Katıoğlu

Kerem Katıoğlu

İş İnsanı
19.08.2024 11:27

NASIL CONCIERGE OLUNUR?

Google'da arattığınızda önünüze çıkan yazılar sizi yanlış bilgilerle donatabilir. Aşağıdaki söylemler tamamen yanlıştır.

"Konsiyerj şefi belkaptandır, Üniversiteden 4 yıllık lisans alınması gerekmektedir. Lise mezunu olmak ve yetkili kişiden sertifika almak konsiyerj olmak için yeterlidir"

Bir kere concierge kesinlikle "konsiyerj" olarak yazılamaz. Daha önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz gibi kökü Fransa'ya dayanan concierge kelimesin Türkçe'de karşılığı yoktur. Bazı otellerde danışma denilebilir ama bu yanlıştır.

Öncelikle şu soruyu cevaplamalıyız. Otel concierge mi yoksa diğer firmalar için concierge mi? Çünkü otelcilikteki concierge tanımı ile diğeri arasında dağlar kadar fark vardır.

Size otel conciergesi olunması için izlenmesi gereken yolları anlatacağım.

Yukarıdaki görselde olduğu gibi bellcaptain concierge şefi değildir. Otel lobilerinde misafirlerin bagajlarını taşıyan kişiler bellboydur ve onların başında bulunan kişiye bellcaptain denir. Yani aslında concierge mesleğini yerine getirmezler. Kendi sorumlulukları ve görev tanımları vardır. Ancak bazı dönemlerde concierge deskine destek oldukları aşikardır. Bu durumda dahi Head Concierge tarafından denetlenirler ve yönlendirilirler.

Diğer konu ise "üniversitelerin ilgili bölümlerinden 4 yıllık lisans eğitimi almalıdır." Türkiye'de ve dünyada turizm üniversitelerinde maalesef concierge bölümü yoktur. Bununla beraber Türkiye'de ve dünyada ilk defa 2022 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi'de concierge bölümü açılmış ve tarafımdan müfredatlı olarak öğrencilerimize bu ders aktarılmıştır.

"Lise mezunu", "yetkili merci konsiyerj eğitimi", "sertifika" bu söylemlerin tamamı yanlıştır.

Yazımızın başında da ifade ettiğim gibi siz eğer otel conciergesi olmak istiyorsanız Türkiye'de tek yetkili mecra Les Clefs d'Or Türkiye Derneğidir. Bu dernek 2003 yılında kurulmuştur. 1952 yılında International Les Clefs d'Or Concierges Derneğinin Türkiye'deki temsilcisidir. Derneğin tüzüğüne uygun şekilde evraklar toplanır. Mülakat görüşmeleri sonucunda uygunluğa göre süreç başlatılır. 3 yıl gerekli şartları yerine getirdikten sonra derneğin sembolü olan anahtarları yakalarınıza takabilirsiniz. İşte şimdi siz tam bir otel conciergesinizdir.

Diğer firma conciergesi dediğimiz ise farklı bir konudur. Misafirlerine özel hizmet vermeyi hedefleyen ve kişiselleştirilmiş servis ile beklentileri aşarak memnuniyet sağlamak isteyen tüm firmalar concierge bölümünü kurabilir. Bunun hiçin hiçbir şart aranmaz. Sadece o bölümü kuran firmanın kuralları ve standartları geçerlidir.

Concierge mesleği ülkemizde pek popüler olmayabilir. Ancak uluslararası otelcilik zincirlerinin vazgeçilmez departmanı conciergedir. Eğer sizlerde otel conciergesi olmak istiyorsanız kesinlikle bir dönem yönetim kurulu üyesi ve eğitim komitesi direktörü olduğum Les Clefs d'Or Türkiye Derneği ile iletişime geçerek gerekli şartları yerine getirerek süreci tamamlayabilirsiniz.

Ancak firmanız için concierge bölümü kurmak istiyorsanız kesinlikle yazımını, anlamını, tarihini ve standartlarını dahi bilmeyen kişi ve firmalara itibar etmeyiniz.

title