Haberler

İstanbul Concierge

Kerem Katıoğlu

Kerem Katıoğlu

İş İnsanı
21.08.2024 09:02

İstanbul'da concierge olmak neredeyse tüm dünyadaki şehirlerden daha zordur. Neden?

İstanbul coğrafi açıdan belki de dünyanın merkezinde bulunuyor. Avrupa Kıtası, Asya ve Afrika'nın kesiştiği noktada ülkemiz bulunuyor. Türkiye'nin en kalabalık şehri olan İstanbul'da ise havalimanımız dudak uçuklatan cinsten. Günlük uçuş sayıları, yolcu sayısı, büyüklüğü ve ülkeler arası geçiş imkanlarından dolayı dünyanın en iyi lokasyonunda bulunmaktadır. Bunun yanında uluslararası otel zincirlerinin neredeyse tamamı İstanbul'da muhteşem yatırımlar yapmışlardır. İşte bu sebeple günden güne turist sayıları artmaktadır. Peki zorluk nerede diye sorar dediğinizi duyar gibiyim.

Sayılar hızla artıyor ama Sultanahmet aynı, Taksim aynı, Beşiktaş ve diğer tüm turistik bölgelerdeki alt yapı ve kurallar aynı.

Şöyle örneklemek gerekirse; 20 yıl önce misafirimizi Beşiktaş bölgesindeki bir otelden Ayasofya'ya 20 dakikada taksi ile ulaştırırken şimdi en az 1 saat sürüyor. Bunun yanında önceden girişinden çıkışına yine Ayasofya turu 1-1,5 saat sürerken günümüzde en az 45 dakika bekleme süresiyle içeriye girebiliyorsunuz. Bu sadece Ayasofya için geçerli değil elbet. Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Dolmabahçe Sarayı, Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı ve camiler.

Taksim heykelinden Tünel'e yürümek etrafa baka baka en fazla 40 dakika sürerken şimdilerde insan trafiğinden dolayı insanların içinden geçmiyor İstiklal Caddesinde yürümek.

İstanbul'da concierge olanlar için misafirlerini otel dışında kusursuz bir süreç yaşatmak ve memnuniyetlerini sağlamak gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Bazı taksi sürücülerinin müşteri seçmeleri, ücretleri fazla söylemeleri, olumsuz davranışları aşikardır. Trafikte geçen süre ve tarihi yerlere girmenin ve içeride geçirilen süre her gün daha da artmaktadır.

Size şöyle bir örnek verebilirim. Bir misafirim sadece 2 günlüğüne Brezilya'dan İstanbul'a gezmek için geldiğini bana söylemişti. Tüm tarihi yerleri keşfetmek ve İstanbul'u deneyimlemek istediğini söylemişti. Tabi ki bunun yanında iyi restoranlarda muhteşem lezzetleri tatmak istiyordu. Bunu İstanbul'da çalışan bir concierge olarak hayata geçirmek ise benim görevimdi. Misafirim otelden çıkmadan harita üzerinde anlatım yaparak gitmesi gereken yerleri anlatmıştım. Gideceği restoranları belirledikten sonra saatlerine göre rezervasyonlarını yapmıştım. Özel yat ayarlayarak boğaz gezisini organize etmiştim. Sema gösterisi için en güzel yerleri rezerve etmiştim. Akşam yemeği ve gece kulübünü ayarlamıştım. Her bir servisi en ince detaylarına kadar not ettikten sonra kişisel konfirmasyon hazırlayıp kendisine döküman olarak vermiştim. Diğer sabah otele geldiğimde misafirim kahvaltıya giderken yanıma uğrayarak sadece 2-3 tarihi yere gidip otele döndüğünü bana söylediğinde çok üzülmüştüm. Çünkü taksi bekleme süresi, giriş kalabalıkları, trafiğin beklenmedik yoğunluğundan dolayı ne öğle yemeği ne yat gezisi ne de diğer istediklerini yapabildiğini öğrenmiştim. Hayal kırıklığı yüzünden okunuyordu. Bunların yanında sizin bir concierge olarak krediniz diğer firmalar tarafından zarar görmektedir. Tekne siz iş verdiğiniz için o saati boş geçirmiştir, restoran sizin için en iyi masayı misafirinize ayırmıştır ama misafir gidememiştir. Bunun yanında otel içinde görev tanımız gereği misafirinizi şehirde memnun etmeniz gerekmektedir. Ama olmamıştır ve üst yöneticileriniz tarafından görevini yerine getiremeyen bir çalışan olarak hatırlanırsınız.

Concierge misafirlerine en iyi hizmeti kusursuz şekilde vermek için çabalamaktadır. Ama yaşanan aksaklıkların geri dönüşü telafisi olmayan memnuniyetsizlikler doğurmaktadır. Modunuz düşer, moraliniz bozulur ve kendinize olan güveniniz azalır. Bu tür aksaklıklarla piyasada kaybettiğiniz kredileriniz sizin diğer misafirlerine en iyi ayarlamaları yapmanızı engeller. En güzel masayı alamazsınız, tekne firması size uygun tekne olmadığı söyler vb.

İstanbul'da concierge olmak zordur. Mücadele etmek zorunda olduğunuz doneler farklıdır. Hem oteliniz hemde piyasa başarınızı taçlandırmak için misafirlerinize tüm gerçekleriyle durumu anlatmanız gerekir. Hatta servis verirken aldığınız notlarınız ile misafirinize hazırlayacağınız yazılı konfirmasyon dokümanına parantez içinde yaşayabilecekleri aksaklıkları kibar bir dille eklemeniz sizin yararınıza olacaktır. Çünkü bu tür problemler ile karşılaştıklarında sizi hatırlayıp "benim conciergem öngörmüş" diyerek sizinle gururlanacaklardır.

title