Haberler

Metaverse ve gelişen teknoloji

Mehmet Burak Torun

Mehmet Burak Torun

Yazılım Mühendisi İş Adamı / Mention Ajans
24.02.2022 11:57

Son zamanlarda adı sıkça duyulan Metaverse nedir? Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'ün Metaverse bağlantısı nedir? Kullanıcılar Metaverse evrenini ne kadar bilmektedir? Makalemizde işleyeceğimiz bu konuların cevaplarına gelin birlikte bakalım.

Metaverse ; Avatarlarla kontrol edilen, sanal bir dünyaya sahip olan, içerisinde ev, ofis vb. gibi inşaalar bulunan, reklam yapılabilen ve sunucu tabanlı bir evrendir. Şu anda tüm dünyanın kullandığı Web 2.0 web sistemidir. Web 3.0'ın en büyük örneğini ise konumuz olan Metaverse oluşturmaktadır. Web 1.0 ile kullanıcılar sadece internette yayımlanan bilgileri görebilmekteydi. Herhangi bir ekleme veya içerik yükleme durumu söz konusu değildi. Web 2.0'da ise kullanıcılar da artık kendi hesaplarıyla içerikler yükleyebilmekte ve başkalarıyla bu içerikleri paylaşabilmektedir. Örneğin şu an en çok kullanılan Instagram, Facebook, WhatsApp, YouTube gibi platformlar bu Web 2.0'ın en iyi örneklerindendir. Web 3.0' a gelindiğinde ise artık kullanıcılar sadece içerik yüklemekle kalmıyor sanal gerçeklik teknolojisiyle bu içeriklere kendileri de erişebiliyorlar.

Metaverse aslına bakılırsa bilim kurgunun gerçek olması diyebiliriz. Black Mirror, Ready Player One gibi dizi ve filmlerde işlenen bilimin yavaş yavaş gerçekleşmesi demektir. Son zamanlarda popüler olan NFT'ler Metaverse evreninde satılabilmektedir. Sunucuların blockchain tabanlı olmasıyla birlikte kullanıcıların yaptıkları bilinemez ve gerçek kimliklerine ulaşılamaz.

Mark Zuckerberg aynı zamanda bir girişimci olarak Metaverse evreninin gelişmesinde katkıda bulunmak için yatırımlar yapmış ve reklamlarında tıpkı dizi ve filmlerdeki gibi bir evren göstermiştir. Fakat Metaverse dünyasının bu raddeye gelmesine daha zaman vardır. Kullanıcılar Metaverse denildiğinde çok gelişmiş olduğunu düşünmektedirler. Ancak bu evrenin gelişimi o kadar hızlı değildir. Fakat reklamlar, yatırımlar ve gelişen teknoloji sayesinde bu sürecin ne kadar hızlı olacağını hep birlikte göreceğiz.

Reklamlar demişken öyle ki Türkiye'den bazi partiler bile Metaverse evreninden yer satın almakta ve bu evrende parti binası inşaa etmektedir. WhatsApp, Instagram, Facebook platformlarında görmüş olduğumuz Meta logosu Metaverse kastedilerek ithafen yapılmıştır.

Bu evrende tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi satın alınacak yerler, billboard reklam yerleri, binalar vb. denize yakınlık seviyesi, manzara görünümü gibi faktörlerle değer sınırlanması belirlenmektedir.

title