Stres yönetimi
Mert Çuhadaroğlu
Stres, pek çok rahatsızlıkta tetikleyici unsur olarak başrolde yer alıyor. Diğer yandan; stresi yönetmek sanıldığı kadar kolay olmayabiliyor. Bunun en temel nedeni de genel olarak endişelenmeye yatkın yapımız. Eskiler evhamlı derlerdi hani. Bugünkü yazımda bu konu ile ilgili pratikte neler yapabileceğimizi kısaca toparlamak istedim. Endişelerimizi kontrol altında tutabilirsek stresi de daha iyi yönetebiliriz diye düşünüyorum.
Çok uzun yıllar tırnaklarımı yeme alışkanlığına sahiptim, daha sonra aniden yok oldu. Diğer yandan üzerinde düşününce aniden yok olmadığını, hayat tarzımda yaptığım değişikliklerin bunu sağlamış olduğunu fark ettim, bir günde olmamıştı, zaman almıştı ve sonuçta başarmıştım. Dolayısı ile hayat tarzınızda yapacağınız değişiklikler stresinizi daha iyi yönetmenizi sağlayacaktır. Bunlar hepimizin bildiği çok klasik tavsiyelerdir. Hayatta esas farkı yaratan ise bildiklerimizi ne ölçüde uygulayabildiğimizdir. Akşamları erken yatıp uykumuzu almak, en az yarım saatlik bir yürüyüş yapmak, sağlıklı beslenmek gibi şeylerden bahsediyorum. Endişe ve stres konusunda zorlanıyorsanız ilk bakmanız gereken yer burası olabilir.
Elbette düşüncelerimizin etkisi oldukça fazladır. Düşünceler bir duyguya evriliyor, duygular da ruh hallerine dönüşüyor. Gün içinde kendimiz ve hayatımız hakkında neler düşündüğümüz endişe ve stres seviyemizi oldukça fazla etkiliyor. Düşündüğümüz, endişelendiğimiz her şey gerçek değil, en azından bunu kendime hatırlatmak bile çoğu zaman biraz rahatlamamı sağlıyor, sizlere de tavsiye ederim, düşündüğüm şey gerçek olmak zorunda değil diye söyleyin kendinize.
Farkındalık da önemli bir unsur elbette. Geçenlerde ses tonu ve konuşma hızı konusunda kendisini geliştirmek isteyen bir arkadaşıma bununla ilgili bir farkındalık yaratırsa zaman içinde iyiye doğru ilerleyeceğini söyledim. Endişe ve stres yönetimi konusunda kendinizin ve yaşadıklarınızın farkında olun, yukarıdaki paragrafta belirttiğim gibi duygularınız tarafından aşağılara doğru sürüklendiğinizi hissettiğinizde mantığınızı devreye alarak kendinizi durdurmaya çalışın. Meşhur bir sözdür, çukur kazmaya başladığınızı fark ederseniz kazmayı bırakın şeklindeydi.
Elbette endişe ve stresin faydalı yönleri de olabilir. İlk aklıma gelen bizi belli bir konuda bir aksiyon almaya yönlendirmesidir. Aklınıza sizi endişelendiren veya sizde stres yaratan bir konu geldiğinde bununla ilgili olarak ne yapabilirim sorusunu kendinize yöneltebilir ve aldığınız cevaplara göre harekete geçebilirsiniz. Sizi endişelendiren konularla ilgili olarak eylemlerde bulunmak çoğu zaman stresinizi azaltacaktır.
Kararsız kalınan durumlar da endişe ve stres kaynağı olabilirler. Bu tip durumlarda yakın çevrenizden de destek alarak ilerlemeye çalışın. Kimse her konuda doğru karar veremez, hepimizin belli ölçülerde hata yapmak özgürlüğümüz de vardır, bunu kendinize hatırlatın.
Sevgi ile kalın.