Haberler

2 lirayı küçümsemeyin

Muhammed Furkan Güneş

Muhammed Furkan Güneş

29.12.2023 12:36

Asgari ücret nihayet açıklandı. 2024 yılı için Asgari Ücretin 17 bin 2 liraya çıkarılmasıyla, iktidar ve muhalefet yeni bir kapışmanın fitilini ateşlemiş oldu.

Kimi şu an için enflasyonu telafi etse de 5 ay sonra iki haneli enflasyon etkisiyle tekrar açlık sınırının altına çekilecek dedi.

Kimi de açıklanan rakamı makul karşıladığını ifade ederek, işveren ve işçi taraflarının ortak bir rakamda buluşması memnuniyet vericidir diyerek, vatandaşın enflasyona ezdirilmemesi yönünde çalışmalara dikkat çekti.

Birçoğunun dikkat çektiği nokta ise, 2024 yılı için ikinci bir artışın olmayacağı kararıyla 6 ay sonrasına ilişkin endişeler oldu.

Doğru ya, asgari ücrete yapılan yüzde 49 oranındaki zam seçim arifesinde, kafese kapatılmış enflasyon canavarının önüne konan yem misali enflasyonu besleyecek ve yerel seçimler sonrası kafesinden salınacak olan enflasyonu daha da azdıracak gibi görünüyor.

Özellikle emek yoğun sektörlerde ki bunların başında tekstil, hazır giyim, hizmet sektörü geliyor, asgari ücretlerin maliyetlere yansıtılmasıyla, 2024'dün daha ilk maaşını almadan giydiğimize ve yediğimize fiyat artışları olarak yansıyacak, en temel ihtiyaçlarımızda alım gücümüzü yüzde 49'dan fazla düşürecek.

Bunun önüne geçmek için, hükümetin bir an evvel tedbir politikalarını hayata geçirmesi gerekiyor. Üretim ve ihracatı şahlandıracak hamleleri geciktirmemesi gerekiyor.

Ama önümüzde bizi bekleyen ve kıran kırana geçeceği görünen bir yerel seçimimiz var. İktidardan seçim gündemini ikinci sıraya atmasını beklemek gerçekçi olmayacağına göre bizi zor günler bekliyor.

Zor diyorum çünkü bir taraftan yapılması ve geciktirilmemesi elzem olan enflasyonla mücadele ve üretimle beraber ihracatın arttırılmasına dönük hamleler hem gündemin ikinci sırasında bekliyor olacak hem de seçimin ekonomiye doğrudan ve dolaylı bindireceği ağır yükler ortaya çıkacak.

Diğer taraftan azdı çoktu, yeter yetmez tartışmalarının önüne çıkan, hepsinden çok gündeme gelen 2 lira detayı sosyal medyada goygoycuların espri konusu koldu.

Bazısı "Abi o iki lira için çetin pazarlık oldu çok çalıştık gözüksün diye" dedi.

Bazısı da "iki lirayı küçümsemeyin, gücenir demedi demeyin" diye yazdı.

2 lira ilk kez bu kadar çok tartışılırken gündemin ilk sıralarında yerini aldı "2 TL büyük katkı olmuş, olmasa aç kalırdık"

title