Daha çok hırlayacaklar
Muhammed Furkan Güneş
Dünyada en çok ihale alan şirketlerin arasında sayılan ve Türkiye siyasi literatüründe beşli çete olarak anılan beş şirket.
Yıllardır muhalefetin, yolsuzluk iddialarına kaynaklık eden beş şirket. Köprü, havalimanı, tünel, hastane gibi ülkenin en büyük ölçekli ihalelerine çöken ve zaman zaman, vergi affı, devlet garantili ödeme (yolcu, hasta, geçiş ücreti) gibi ayrıcalıklarla ödüllendirilen beş holding.
Dönem dönem devlet ile girdiği ilişkiler üzerinden politik literatürümüze; Ahbap çavuş kapitalizmi, yandaş kapitalizmi ya da eş dost kapitalizmi gibi yeni kavramlar kazandıran beş holding ve tabiri caiz ki sıklıkla zikrediliyor: Beşli çete.
Elbette Hazine ve Maliye Bakanı'nın "Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması" yönündeki politikaları ve yaklaşımlarından rahatsız olmuş olacaklar ki nemalandıklarının küçük bir kısmını paylaştıkları kimi ekonomi bürokratları üzerinden Bakan Mehmet Şimşek'i zora ve istifaya sürükleyecek senaryoları hayata geçirmeye başladılar.
Bugün Cumhurbaşkanlığı ve hükümetin çeşitli kurumlarınca yalanlanan ve iki hafta önce Beştepe'de yapılan bir toplantıda, Bakan Şimşek'in istifa noktasına geldiği ve resti çektiği yönündeki haberler neyin göstergesidir?
Acaba iddialar doğrudur da ülkenin ekonomi salahiyeti açısından dört bir koldan yalanlanması mı icap etti.
Yalan ya da doğru, olaya bir de şu minvalden bakalım: Ne gereği vardı? İki hafta önce yaşanmış bir krizin, bugün gündeme getirilerek, sönmüş bir ateşi körüklemenin kime ne faydası olabilir. Bundan kim kazanır kim kaybeder?
Küresel ölçekte ekonomiye doğrudan pozitif bir değer katan bir ismin yıpratılarak, hükümetin neredeyse tek ekonomi garantörünün bu şekilde, şu zor zamanda saf dışı bırakılmaya çalışılması, ancak ve ancak beşli çete gibi krizlerden nemalananlara faydası olabilir.
Haliyle iki hafta önce yaşanan ve saf dışı bırakılan bu krizin, yeniden gündeme getirilmesi de aynı şekilde, aynı çetelerin senaryosu ve yönetmenliğinde, sönen ateşi yeniden harlamaktan başka bir şey değil.
Vergi deyince, az kazanandan çok, çok kazanandan yok dönemlerine alışanların yeni maliye politikalarına karşı bütün kozlarıyla, zaman zaman yeni hamleler yapacakları unutulmamalı ve tüm bu senaryolara karşı hazırlıklı olunmalıdır.
Sırtına bindikleri milletti sömürerek, kazandıklarını paylaşmak noktasında henüz bir kültürleri gelişmemiş ki kuzu kuzu, kazandıklarını çok tanımına uygun olarak vergilendirilmesini hazmetsinler.
Yok aksine ağzındaki yemi kaptırmamak için daha çok, hırlayacaklar.