Haberler

Dijital Kâbus

Muhammed Furkan Güneş

Muhammed Furkan Güneş

21.07.2024 12:45

Geçtiğimiz hafta küresel çapta yaşanan ve adına dijital kriz, dijital kıyamet ya da her ne diyorsanız, durum akıl gözünüzü açtı mı? Biraz olsun içine, tedbirsiz ve hazırlıksız daldığınız dijital sarhoşluktan sizi uyandırdı mı?.

Ama şunu bize gösterdi ki bir ya da iki şirket istediğinde her anlamda kurulu dünya düzeninin fişini çekmeye muktedirmiş.

Hiç düşündünüz mü? Birçok gelişmiş ülkede, birçok sistemi çalışamaz hale getiren ve sözüm ona bir güncellemeden kaynaklandığı söylenen krizin kaynağıyla ilgili belki de yalan söylüyorlar.

Belki de bu, kimi küresel güçlerin ellerindeki gücü, sınadıkları bir provaydı!

Krizin arkasındaki temel sorumlu CrowdStrike adlı şirket. Teksas merkezli ve dünyada birçok devasa kuruma hizmet veren bir siber güvenlik şirketi. Bu şirketin müşterileri arasında yer alan ve krizin küresel ölçekte yayılmasına yol açan ikinci sorumlu şirket ise Microsoft.

Dün şirketin CEO'su George Kurtz, krizdeki rolünü inkâr etmeyerek ortakları ve müşterilerinden özür diledi. Kesintinin Windows tabanlı çalışan bilgisayarlar için bir Falcon içerik güncellenmesinden kaynaklandığını söyleyen Kurtz, bunun bir siber saldırı olmadığını ve Mac ve Linux tabanlı çalışan bilgisayarların sorundan etkilenmediğini ifade etti.

Söylenen, anlatılan, gösterilen bu peki altına iliştirilen ne?

Windows aleyhine ve Mac ile Linux lehine ticari ama kirli tehditkâr bir hamle mi? Bunu söylemek için yeterli bilgi ve donanıma sahip olmasam da her anlatılana ve de önünüze konana inanmayın demek için yeter tecrübeye sahibim.

Paranoyak bir komplo teorisyeni olmayın elbette ama medya araçlarına ve sunduklarına sorusuz ve kanıtsız iman etmeyin.

Bu kriz bize gösterdi ki hazırlıksız ve korumasızız, bize gösterdi ki bizi korumak için para alanlar bizi batıracak, bütün sistemimizi çökertecek en büyük tehditlerden biriymiş.

Ve yine bu kriz bize gösterdi ki, hastalıklı birer bağımlı olduğumuzu ve bu bağımlılığımızın ne büyük bir hastalık olduğunun farkında bile değiliz.

Onun naçizane tavsiyem bu bağımlılığı ve dijital esaretin zincirini kırabilmek için, günde birkaç saatle başlayıp haftada birkaç güne kadar çıkarabileceğimiz dijital detoksa başlayın.

Hem bağımlılıktan arının hem de psikolojinizi onarın.

Aklıma gelmişken yaşanan bu krizin dizi çekilmişti zaten tam dokuz yıl önce, 2015'te çekilip yayınlanmış ve dört sezon sonra 2019 yılında da final yapmıştı. Sam Esmail'in yazdığı kitaptan uyarlanan psikolojik gerilim dizisi Mr Robot.

Küresel ölçekte Ecorb isimli devasa bir şirket ve şirkete siber güvenlik hizmeti veren Allsafe üzerinden bir Allsafe'te çalışan bir yazılım mühendisinin tüm dünyayı etkileyecek siber saldırıları.

Hiç benzemiyor değil mi?

title