Haberler

Her yasak suçlusuna gebedir

Muhammed Furkan Güneş

Muhammed Furkan Güneş

04.08.2024 12:56

İki gün önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye'de en popüler sosyal medya uygulaması Instagram'ın fişini çekip uygulamayı kapattı.

Türkiye nüfusunun yarısından fazlasının sıklıkla kullandığı ve dünyada kullanıcı sayısıyla altıncı olduğumuz iddia edilen uygulamaya, birden fazla katalog suçtan ötürü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişim yasağı getirildi.

Katalog suç ne derseniz: Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) belirli ve ciddi suç kategorilerine verdiği addır. Toplumun güvenliğini ve düzenini koruma amacıyla açıkça tanımlanmış ve ağır cezalarla yaptırıma bağlanmıştır. Gündemdeki, instagrama erişim yasağı getiren bu suçlar ise; "uyuşturucuya yönlendirme", "çocuğa karşı cinsel istismar, "intihara sevk etme", "Atatürk aleyhine işlenen suçlar", "yağma ve nitelikli yağma", "soykırım suçu", "devlete karşı savaşa tahrik" gibi birden fazla suç sayılıyor.

Cuma sabahı başlayan yasak hala devam ediyor. BTK yasağı kaldırır, uygulamanın fişini tekrar takar, şalterini açar mı? Açarsa bunu ne zaman yapar? Henüz bir açıklama yok.

Yasağın İsmail Haniye'nin şehit edilmesinden sonra, İnstagram'ın Haniye ile ilgili taziye mesajlarını engellemesiyle ilgili olduğu iddia ediliyor. Yabana atılmayacak bir iddia ki yasak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un engellemeyi kınayan açıklaması sonrası gerçekleşti.

Yasak kararı, bununla ilgili değil deniyor ama yasağa kaynak gösterilen suçlar da öyle hemen kısa sürede temizlenip kaldırılabilecek yekûnda değil. Ki öte yandan belirtilen suçlar kapsamı da tartışılabilir, yoruma açık paylaşımlar üstünden tasnif edilemez diye düşünüyorum.

BTK içerikleri kaldırın tedbiren aldığımız erişim yasağını kaldıralım diyor ama iş öyle kolay görünmüyor. İnstagram da yaptığı ilk açıklamada "Türkiye'de bulunan temsilcimiz, sorunun çözümü ve itiraz noktasında yetkililerle görüşüyor."Öyle kolay aşılabilecek bir soruna benzemiyor.

Hükümet söz konusu suçları barındıran içerikler temizlensin yasağı kaldıralım dese de instagramın tatmin edici bir çalışma yapacağını ya da yapsa bile bizimkilerin tatmin olacağını sanmıyorum ki iş mahkemeye kadar uzar ve bu süreç devam eder.

Peki bu durumda ne olur. Nüfusun yarısının kullandığı ve büyük kısmının artık bağımlı düzeyinde tiryakisi olduğu bu uygulamayı kullanmayacak mı insanlar?

Elbette legal yoldan girilmesi yasaklanan uygulamaya insanlar illegal yollardan girmeye çalışacak. Nasıl mı? Google'a sorun size söylesin.

Google'a instagrama nasıl girebilirim diye sormayı deneyin. Google sorunuza cevaben 0,21 saniyede 2 milyon 140 bin sonuç getirecek. Hem de farklı seçeneklerle.

Kimi VPN ile instagrama nasıl gireceğinizi anlatacak kimi VPN'siz girebilmeniz için DNS ayarlarını nasıl değiştirebileceğinizi.Vatandaş türlü türlü seçeneklerle instagrama ve haliyle tüm yasaklı sitelere nasıl girebileceğini öğrenmiş olacak.

Şu durumda BTK bir yasakla, bütün yasakları nasıl aşabileceğinizi öğretmiş olmayacak mı?

Siyonist terör devleti İsrail'in Filistin halkına uyguladığı soykırımda taraf olan ve bunu Haniye ile ilgili taziye mesajlarına ambargo koymakla açıkça gösteren instagrama, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un tepkisi haklı bir tepki ve BTK'nın erişim yasağı da haklı bir hamledir.

Ama zayıf ve yetersiz ve de sonuçları itibariyle insanlara yasakları nasıl aşabileceklerini öğretecek bir hamle olarak kendi insanımızı kirlenmeye itecek bir adımdır.

title