Haberler

MB'ye takdir bize tedbir

Muhammed Furkan Güneş

Muhammed Furkan Güneş

30.05.2024 12:19

Gündemin en altına itilmeye çalışılsa da maalesef açlığın, mideden tırmanıp ağızdan sızması gibi, ekonomi ve türlü şekilleriyle bize yaşatılan krizleri, gündemin en üstüne çıkmayı başarıyor.

Gıda enflasyonu sıralamasında, 38 OECD ülkesi arasında ilk sırada yer alacağımız hiç aklınıza gelir miydi? Kurtulmaya çalıştığımız tarım toplumu sıfatıyla bile, bunu başarabileceğimize ihtimal verir miydiniz?

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) geçen yıl, Türkiye hariç tüm üye ülkelerde gıda enflasyonunun düşme eğilimine girdiğini rapor etti.

"Türkiye hariç" ağır bir sonuç değil mi sizce de?

OECD'nin, tüketici fiyat endeksini referans alarak hazırladığı, Ocak ve Şubat gıda enflasyonu raporuna göre; 38 üye ülke arasında, yüzde 71,1'lik gıda enflasyonuyla Türkiye listenin en başında yer alıyor.

38 OECD ülkesinin ortalaması 5,3 Avrupa ülkelerinin ortalaması ise yüzde 3,3 ile hem göz hem de mideleri dolduruyor.

Aynı raporun dikkat çeken bir diğer vurgusu ise, dünyada sadece 7 ülke temel enflasyon verilerine göre yüzde 50'nin üstüne tırmanmış.

İki hafta önce Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin hazırladığı ve Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla, 17 Mayıs'ta resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Kamuda Tasarruf Tedbirleri bizi kurtarır mı?

Emniyet'in kırtasiye harcamalarından, Meclis'te damacana yerine arıtılmış su kullanımına ve birçok çeşitli ihalenin iptaline varan tedbirler; zarar bile etse, zaten yüksek maaş alan çalışanlarına, performans tazminatı dağıtan Merkez Bankasının hamlesi ve benzerlerini karşılar mı?

Kur Korumalı Mevduat sistemiyle, 2023 yılını rekor bir zararla kapatan Merkez Bankası, hangi mantıkla personeline iki maaşın üstünde ikramiye dağıtıyor.

Kamuda Tasarruf Tedbirleri, Merkez Bankası'nın, dile kolay, 818,2 milyar lira zararını karşılamak için mi yoksa.

Peki, tam da böyle bir zamanda, çalışanına iki ikramiye dağıtmak ne anlama gelir? Hazır kaynak oluşturuyoruz, şundan bir dilim de biz alalım mı denir? Başka ne denebilir ki?

Yeri gelmişken Kamu Tasarruf Tedbirleri ile basın yayın kuruluşlarının, özellikle yerel basın kuruluşlarının, iki gelir kaynağında; kurum aboneliklerinin iptali ve resmi ilanlarda kısıtlamalar da basını epey rahatsız etmişe benziyor.

Ve bu durum yerel basın dernekleri üzerinden epey serzeniş ortaya çıkarmışa benziyor. Haksız da sayılmazlar.

Başarısız ekonomi politikalarının sorumlusu sayılabilecek en kallavi kurumlardan birinin, kamuda tasarruf tedbirlerinden istisna tutulması ve başarıyı ödüllendirir gibi 818,2 milyarlık liralık zarara rağmen, personeline 2 maaştan yüksek ikramiye dağıtmasının elle tutulur, savunulabilir hiçbir tarafı olamaz.

title