Haberler

Vicdanınız yoktu ya hala yok

Muhammed Furkan Güneş

Muhammed Furkan Güneş

11.07.2024 12:46

Afro Amerikalı siyasetçi, insan hakları ve özgürlük savunucusu Malcom X ne güzel demiş: Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.

Belli ki yaşadığımız coğrafyada bu hastalıktan muzdarip çok insan var diyeceğim ama daha beteri bu hastalığa aşka tutunur gibi tutkuyla tutunan çok hasta var desem daha doğru olur.

Önce Mardin ve Diyarbakır bölgesinde yaşanan, kimilerince köylünün yaktığı anızın sonucu ama daha çok bakım ve onarımı ihmal edilmiş elektrik hatlarının sebep olduğu yangın ve yangında ölen 15 kişinin ölümüne yapılan faşizanca yorumlar.

Daha sonra Kayseri'de Suriyeli bir mültecinin bir çocuğu taciz ettiği iddiasıyla ayaklanıp kontrolden çıkarak şehri yakıp yıkan, mülteci avına çıkan kudurmuş milliyetçi kitle.

Konya'da Suriyelilerin işlettiği Halep Lokantasının yerle bir edilmesi ve o anların sosyal ağlarda binlerce kişi tarafından "Halep Lokantası vardı ya, artık yok" şeklinde paylaşılması.

Gaziantep, Hatay, Kilis, İstanbul, Bursa gibi illerde Suriyeli mültecilere saldırılması, bıçakla yaralanması, araç ve işyerlerinin tahrip edilip yağmalanması.

Ve tüm bunların milliyetçilik adıyla yapılması, topyekûn yaşadığımız psikolojik hastalığın pençesinde insanlığın can çekiştiğinin göstergesi değil mi?

Tüm bu faşizanca olayların memleketi mülteci yanlısı ve mülteci karşıtı şeklinde ikiye bölmesi bir yana İşin en absürt ve trajikomik tarafı ise olayların ardından Kayseri'ye giden İçişleri Ali Yerlikaya'nın açıklamasıyla ortaya çıktı.

Yerlikaya, 855 kişinin gözaltına alındığını bunlardan 468'in 50 ayrı suçtan adli sicil kaydının olduğunu söyledi.

Tahmin edin bakalım o 50 ayrı suç listesinde neler var; göçmen kaçakçılığı, kasten yaralama, yağma, hırsızlık, cinsel istismar, tehdit-hakaret, uyuşturucu, mala zarar verme, dolandırıcılık ve şantaj.

Bir taraftan göçmeni para karşılığında kaçak yollarla memlekete sokacak, diğer taraftan, tehditle, saldırıyla milliyetçilikle memleketten kovacak.

Daha da absürdü, Almanya'da yaşayan kimi Alamancıların, Kayseri olaylarıyla başlayan mülteci karşıtlığına destek olup, bozkurt işaretleriyle eylem yaparak, mülteci oldukları ülkeden, ülkelerindeki mültecileri kovmaya çalışması.

İnsan düşünmeden ve sormadan edemiyor.

Boykotuyla, eylemiyle her gün İsrail zulmü ve soykırımına karşı duran bizler her gün sokaklarda sloganlarla Filistin'e destek Siyonizm'e lanet okuyan bizler; Filistinliler katliamdan kaçıp kapımıza geldiklerinde kaç ay ya da kaç gün ensar olabiliriz?

title