Haberler

Yeni Vergi Paketi Çok Yergi Doğurur

Muhammed Furkan Güneş

Muhammed Furkan Güneş

17.07.2024 12:42

Uzunca bir süredir gündemde olan yeni vergi paketi meclise geldi. 53 maddeden oluşan yeni vergi paketinde neler var diye araştırayım dedim ama maalesef hiçbir haber sitesi bir diğerinden farklı değil.

Haberin en temel detaylarından biri en düşük emekli maaşının 12 bine çıkacak olması olarak dikkat çekiyor.

Tabi bu detay üzerinde düşündüğümüzde, bu artış sadece sayısı 3,7 milyon olan en düşük maaş alan emekliye, yani 12 bin 500 lira altında maaş alanlara uygulanacak ve maaşları 12 bin 500'e tamamlanacak.

En düşüğün bir basamak üstündekilere zam yapılmayacağından, en alttakileri bir üstündekilere eşitlemek, aslında en üsttekileri en düşük tanımına çekmekle aynı olacak.

16 milyon 180 bin emekli içinde en düşük maaş alanların sayısı, haliyle bir anda belki de 3 katına çıkacak. En düşük emekli maaş alanların sayısını ekonomik bir gösterge olarak düşünürsek; bu durum, tabiri caizse kaş yapayım derken göz çıkarmak gibi olacak.

Her ne kadar işin adına zam dense de yapılan artış kök maaşa yapılmayacağı ve hazineden karşılanacağı için, düşük maaş alan emekliye verilen bir sadaka gibi bir yardım gibi düşünülebilir.

Devletin emeklisine, emektarına verdiği veya vereceği, hak edilenin çok çok altındaki bu kıymet zamanla çalışma disiplinini de bozacak orta ve uzun vadede çeşitli sosyal ve etik problemleri de arttıracaktır.

Belki de çalışan, emekli olmadan emekliliğini kayıt dışı ve illegal bir biçimde toplamaya başlayacak, örneğin rüşvet, alıp başını gidecektir.

Bu da bizi 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın şu meşhur sözüne götürür "Benim memurum işini bilir."

Yeni vergi paketiyle ilgili bir diğer husus ise engellilere sağlanan kimi vergi muafiyetleriyle ilgili. Mesela engellilere sağlanan ÖTV'siz araç alımı gibi avantajların kapsamı daraltıldı mı yoksa kökten mi kaldırıldı?

Engelli bir arkadaşımın beni arayarak "Yahu anlamadım paket meclise gelmeden çok konuşuldu, yok artık engelliler ÖTV'siz alamayacak diyenler oldu, yok alacak ama 5 yılda bir artık 10 yılda bire uzatılacak diyenler de. Durum nedir hiçbir haber sitesinde göremedim. Yeni vergi paketinin 53 maddesini de mumla aradım ama göremedim" diye konuşunca haklısın dedim. Dedim ama 53 maddenin de detayına ve izahına da ulaşamadım.

Ama görünen o ki söz konusu düzenleme yeni vergi paketine konmamış. Dışarda bırakılmış ya da Ekim ayına ertelenen konulara dahil edilmiş.

Yeri gelmişken, zaten gerek hayatın, gerek kurumların, gerekse de kof cahil zihniyetiyle toplumun engellinin engelini katlayarak arttırdığı yerde, engellinin sahip olduğu tek tük avantajı da elinden almak vicdansızlık olurdu.

Tartışılan ama pakete girmeyen değişikliğin gerekçesine gelince. Neymiş? Engellilere tanınan ÖTV'siz araç alım hakkı istismar ediliyormuş. İstismarı denetlemeyip önüne geçemeyince engellinin hakkını elinden almalarına şaşırır mıyız? Şaşırmayız.

Ne de olsa kimsesiz sokak hayvanlarına bakamayıp öldürmeyi tartışan bir yerdeyiz?

title