Haberler

Fil hastalığı (Lenfödem) nedir?

Necdet Döner

Necdet Döner

Fizyoterapist
15.04.2022 10:33

Günümüzde pek çok kişinin merak ettiği sorulardan birisi de fil hastalığıdır. Bugün sizlere fil hastalığı nedir neden olur gibi sorularınıza yanıt vereceğim. Halk arasında fil hastalığı aslında lenfödem olarak da bilinmektedir. Lenfödem hastalığının en belirgin özelliği kollarda veya bacaklarda şişme görülmesidir. Bu kişide hem estetik görüntüyü bozar hem de kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir.

Bu tür belirtileriniz olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurunuz, aksi takdirde ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Fil hastalığı Nedir?

Hücreler arası boşluklarda bulunan sıvının dengede kalması gerekir ki kan dolaşımını etkilemesin. Lenf sistemi ise lenf sıvısını kontrol eder. Lenfödem lenf bezlerinin tıkanmasılenf bezlerinde düğümlerde veya kanallarda hasarlanmalar sonucu ve lenf bezleri lenf sıvısını boşaltamaz hale gelir vücutta birikmeye başlar bunun sonucundakollarda veya bacaklarda şişmeler meydana gelmektedir. Bu sonuca Lenfödem veya Fil hastalığı olarak bilinir. Fil hastalığının çeşitleri de vardır. Bu şişlik vücuduna her yerinde gözlemlenebilir aslında ama genel olarak kollarda veya bacaklarda gözlemlenir. Lenfödem hastalığının kesin bir tedavisi yoktur vücutta biriken sıvıyı en aza indirmek amaçlanır. Fizyoterapistler tarafından yapılan manuel lenf drenajı , bandaj uygulaması ,cilt bakımı ve egzersiz gibi yöntemler uygulanmaktadır.

Lenfödem hastalığında dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir?

-Cilt temiz tutulmalı ıslak veya nemli kalmamalı.

-Deri travmaları, böcek ısırmaları ve kesiklerden uzak durulmalı.

-Etkilenen bölgeyi itme ve çekme gibi hareketlerde zorlanmamalı.

-Etkilenen bölgenin temizliğine önem verilmeli.

-Gece uyurken etkilenen bölgenin üzerine yatılmamalı.

title