Haberler

İnme (Felç) nedir?

Necdet Döner

Necdet Döner

Fizyoterapist
01.04.2022 12:27

Beynin bir bölümünde kan dolaşımının azaldığı veya kesintiye uğradığı beynin besin ve oksijen almasının engellediği bir inme gerçekleşir. Bu sürede beyin hücreleri kısa süre içerisinde ölmeye başlar inmenin olduğu bölgede kalıcı veya geçici kayıplar meydana gelir.Beyindeki aşırı kanama ve ödem ,kanın kanama yönündeki beyin hücrelerine ulaşmasını engeller. İnmelerin %87,si iskemiktir. İnme meydana geldiğinde nöronlar ölür. İnme sonucu genellikle lezyonun yerine göre değişir, genellikle motor kayıp, konuşma bozukluğu (afazi), yutma güçlüğü (disfaji) ,idrar kaçırma ve bilişsel fonksiyon kayıpları görülmektedir.

İnme (felç) sıklığı 55-64 yaş aralığında , erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülmektedir.

İnme sonrası Rehabilitasyon Oldukça Önemlidir

İnme sonrası hastalarda gelişen el,ayak,omuz ,ayağa kalkarken güçlük, denge ve yürüme problemler görülmektedir. İnme teşhisinin hemen ardından rehabilitasyon programı çok önemlidir Kişinin günlük aktivitelerine geri kazandırma, denge koordinasyonunu geliştirme , ağrıyı azaltma ve fonksiyonel kapasitenin iyileşitirilmesi açısından rehabilitasyon programı son derece önemlidir. İnme rehabilitasyonu uzun sürdüğü için kişiler sabırlarehabilitasyon programına devam etmelidir.

İnme rehabilitasyon programının içinde normal eklem hareket açıklığı egzersizleri, kas kuvvetlendirme egzersizleri, germe egzersizleri, denge-koordinasyon egzersizleri ve yürüme eğitimlerini içermektedir.

Rehabilitasyonun Amacı Nelerdir?

-Eşlik eden hastalıkları önlemek

-Hasta ve aile eğitimi

-Fonksiyonel bağımsızlığı üst düzeye çıkartmak

-Kişinin yaşam kalitesini arttırmak

title