Romatoid artrit nedir?
Necdet Döner
Romatoid artrit günümüzde 100 kişiden 1 veya 2 kişide görülen kıkırdak, kemik ve eklem yapılarını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. İltihaplı romatizma olarak da bilinen bu rahatsızlık nedir gelin hep birlikte daha detaylı bir şekilde inceleyelim.
Romatoid artirt sinovyal eklemleri etkileyen progresif, sistemik, inflamatuar, otoimmün ve kronik bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülmektedir.
Tüm yaşlarda görülse de genellikle 30-50 yaş aralığında görülmektedir. Hastalığın oluşturduğu ağrılar kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Romatoid artrit eklemlerde şişlik, sertlik ve ağrıya neden olur. Erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Romatoid artrit genellikle eklemleri simetrik tutar. Bir el etkilendiği zaman diğer elde etkilenir. Başlangıçta birkaç eklemde ortaya çıkar. En sık tutulan eklemler el bilekleri, eller, dirsekler, dizler ve ayak bilekleridir.
Genellikle sabah tutukluğu, eklem sertliği, şişlik, hassasiyet eklemde ısı artışı gibi belirtiler gözlemlenir.Sizde de bu tür belirtiler varsa doktorunuza başvurunuz. Romatoid artrit tedavi ekibinde romatolog, fizyoterapist, iş uğraşı terapisti, ortopedi hekimi, psikiyatrist olmalıdır.
Romatoid artrit neden olur?
Romatoid artritin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik faktörler, beslenme bozukluğu, hormonal faktörler, cinsiyet, immünolojik faktörlerden kaynaklı olduğu düşünülüyor.
Romatoid artrit tedavisinde egzersizin yeri oldukça önemlidir. Egzersiz ile kişinin eklem hareket açıklığı korunur, eklem sertliği azaltılır, ağrı azalır. Aynı zamanda egzersizin kalp-damar hastalıklarından da korur. Alevlenme dönemlerinde egzersizi su içinde yapabilirsiniz suyun kaldırma kuvvetinden faydalanarak eklemlere binen yük azalır egzersizleri daha rahat yapabilirsiniz. Egzersiz aynı zamanda vücutta serotonin ve endorfin hormonu salgılar böylelikle daha mutlu ve enerjik hissetmenize yardımcı olur. Bilinçsiz yapılan egzersizin size zarar vereceğini unutmayınız. Bu sebepten dolayı fizyoterapist tarafından egzersiz programı oluşturulmasına dikkat ediniz. Bu yazımızın da sonuna geldik bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.